Когато парламентът, президентът или съдебната власт забавят избора на нови

...
Когато парламентът, президентът или съдебната власт забавят избора на нови
Коментари Харесай

КС: Забавеният избор на конституционни съдии реже от мандата им

Когато Народното събрание, президентът или правосъдната власт забавят избора на нови конституционни съдии и те не могат да встъпят навреме в периода за ротация на състава на Конституционния съд (КС), мандатът им се понижава с толкоз, колкото е забавянето. Това всъщност приема Конституционният съд в тълкувателно решение по искане на президента Румен Радев. Решението към момента не е оповестено, само че съдът разгласи какъв е неговият диспозитив: парламентарен арбитър, който е определен или назначен след постоянното възобновяване на състава на Конституционен съд, упражнява пълномощията си единствено за оставащия период от мандата, " считано от конституционно дължимия миг за обновяването на състава на Съда. "

Решението има директно отношение към идния избор на двама конституционни съдии от парламентарната квота. До момента техният избор се забави с повече от две години, което ще редуцира мандата им от 9 години, колкото е по Конституция, на по-малко от 7 години. Колко тъкмо - ще се разбере, когато изборът бъде изработен и новите съдии встъпят в служба.

Точно през днешния ден, 11 януари, изтича срокът за номинация на претенденти за конституционни съдии в откритата в края на м.г. процедура - не инцидентно Конституционен съд се произнася единствено три месеца откакто беше сезиран, което относително къс период за изговаряне по дело. И въпреки че депутатите имаха задоволително дълъг период за номинации, на уеб страницата на Народното събрание към момента не са качени имена на претенденти - по традиция това се прави в последния миг.

В сряда ПП-ДБ разгласи, че ще номинира някогашния арбитър от Върховния касационен съд Борислав Белазелков, в този момент пенсионер, почитан експерт по комерсиално право, с богат опит и в гражданско-процесуално право, учител. От ГЕРБ ще предлагат председателката на парламентарната група Десислава Атанасова - това разгласи водачът на партията Бойко Борисов в четвъртък. Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов също разгласи също претендент - Цвета Рангелова, народен представител от партията. При сегашната настройка в Народното събрание, когато всичко се договаря авансово, тя действително няма късмет.
Реклама
Искането на Радев бе отправено при започване на октомври в подтекста на забавения избор на двама конституционни съдии от парламентарната квота, който с особена заостреност слага въпроса за правилата, по които се обновява състава на Конституционен съд и бездействието на Народното събрание, което пък дискредитира тази система и затруднява работата на съда. Президентът изиска пояснение на въпроса: " Каква е продължителността на мандата, неговото начало и край, когато парламентарен арбитър е определен (назначен) и встъпил в служба след плануваното в член 147, алинея 2 от Конституцията възобновяване на състава на Съда? "
Тази година ще се смени половината от състава на Конституционен съд Фотограф: Георги Кожухаров На 15 ноември 2021 година, при последната ротация в Конституционния съд, единствено двама вместо четирима нови съдии поставиха клетва - Янаки Стоилов, назначен от президента и Соня Янкулова, определена от висшите съдилища (на снимката). Парламентът трябваше да избере единствено един арбитър, тъй като към оня миг 9-годишният мандат на Гроздан Илиев от парламентарната квота не беше изминал - той беше определен по-късно и надлежно мандатът му изтече през февруари 2022г. И досега тези две места са вакантни.Именно това закъснение на Народното събрание е повода заради която през актуалната година в Конституционния съд следва да бъдат сменени не четирима съдии, а шестима, т.е. половината от състава му.Освен двамата съдии, чийто занимателен с повече от две години избор се чака да се случи до месец, през есента на т.г. следва следващата постоянна ротация на съдиите в Конституционен съд. Ще изоставен Мариана Карагьозова и Филип Димитров от президентската квота, Константин Пенчев, определен от Народното събрание, и Таня Райковска от съдийската квота. Това значи, че до началото на ноември, когато е идната ротация, президентът Румен Радев би трябвало да назначи двама нови конституционни съдии, Народното събрание - един, и висшите съдии да изберат един. Тези нови четирима съдии ще имат мандат от 9 години по конституция, в случай че, несъмнено, бъдат избрани/назначени в точния момент. Конструкцията на Конституционния съд
Конституционният съд на България се състои от 12 конституционни съдии с 9-годишен мандат, като четирима от тях се избират от Народното събрание, четирима се назначават от президента, а останалите четирима се избират на общо заседание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

Специфичен е методът по който се обновява съставът на Конституционен съд - на всеки три години се сменят по четирима съдии от всяка от трите квоти по едно и също време. При всяка ротация съдиите избират между тях ръководител - с скрито гласоподаване за идващите три години. Тази система на предопределение и ротация подсигурява самостоятелност на съда, доколкото съставът му се образува от три управляващи, последователност и непоклатимост. Условието е всяка от трите управляващи да си извършва задължението да излъчва своите представители на всеки три години. В противоположен случай, се стига до колизия на две условия - 9-годишния мандат и ротация на всеки три години. Ако някой арбитър бъде определен със забавяне, той би трябвало да встъпи по-късно от другите съдии, определени в границите на съответната ротация, а надлежно и мандатът му изтича по-късно, това нарушава правилото на възобновяване на съда на всеки три години и концепцията той да действа в състав, образуван от трите институции - парламент, президент, висши съдилища.
Реклама
" По този метод въпреки и срокът на мандата на конституционните съдии да е съответно избран, неговото начало и край в действителност се трансформират в променливи съгласно държанието на органа по избора и назначението. В тази връзка закъснялото запълване на мандатите постоянно ще засегне открития принцип на възобновяване, който, с цел да бъде ефикасен, следва да бъде прилаган поредно и в избрани моменти - на всеки три години, в едномесечен период след приключването на мандата на съдията от съответната квота ", се споделя в настояването на президента. И се акцентира, че в над 30-годишното битие на Конституционен съд, проблемите с реда на възобновяване на състава, " инцидентно или не ", постоянно са били свързани с реализирането на парламентарната квота.

Очаквайте детайлности
Свързани публикации Номинациите за Конституционен съд могат да взривят групата на ПП-ДБ в Народното събрание 8 януари 2024, 17:07 Президентът нападна 7 текста от конституцията, само че без правосъдната промяна 8 януари 2024, 12:42 Конституционният съд купи от ББР някогашната централа на БНП Париба 21 декември 2023, 17:49 Какво плануват поправките на поправките в Конституцията (обновена) 15 декември 2023, 14:34 Коментар | Конституционни съдии - когато ни потрябват 14 декември 2023, 14:34
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР