От листен чипс до пудинг, индийското просо „супер храна“ намира пътя си към менюто за вечеря на Г-20

...
Когато лидерите на Групата на 20-те нации пристигнаха в страната
Коментари Харесай

Когато лидерите на Групата на 20-те нации пристигнаха в страната домакин Индия, те бяха почетени с класическа индийска формула на боливудска песен и танци на асфалта

От Асошиейтед прес, 9 септември 2023 г., 11:02 ч. Храна — универсална, щадяща климата и, ако се приготви правилно, предполагаемо достатъчно вкусна за световните лидери. И след изтощителен ден на дискусии на срещата на върха, на която Африканският съюз беше добавен като нов член на Г-20, деликатеси, направени от него, ще бъдат пуснати в различни форми.

Световните лидери ще се съберат за вечеря в сградата Bharat Mandapam, разтегнат изложбен център в сърцето на Ню Делхи, който блестеше с мигащи светлини в събота вечер.

Сред вегетарианските деликатеси са чипс от листа от просо, гарнирани с кисело мляко и лютеница с подправки, червен ориз от Керала, поръсен с чипс от просо и листа от къри, и пудинг от просо с аромат на кардамон с компот от смокини и праскови, според менюто, видяно от Асошиейтед прес.

Министър-председателят Нарендра Моди обяви 2023 г. за година на Милетс, както и Обединените нации. Дори Белият дом обърна внимание на зърното – през юни ястия с просо на растителна основа бяха в менюто на около 400 гости, поканени на държавна вечеря в Белия дом за Моди, който е вегетарианец.

Фокусът върху просото се разглежда като усилие за съживяване на издръжлива и здрава култура, която е била култивирана от хилядолетия, но до голяма степен е била изоставена от европейските колонисти, които са предпочитали царевица, пшеница и други зърнени култури.

Богато на протеини, калий и витамин B и без глутен, почитателите на зърното хвалят неговата гъвкавост - можете да го месите на роти или плоски хлябове, да правите тесто от него за доси или пикантни палачинки, или просто ги сварете, като ориз, и ги сервирайте с подправена леща или дал. свят — включително в Япония, Европа, Северна и Южна Америка и Австралия — но техният епицентър традиционно е Индия, Китай и Субсахарска Африка.

Общо има около девет вида просо, а Индия - най-големият производител - отглежда всички тях. Южноазиатската страна представлява 80% от производството на просо в Азия и 20% в световен мащаб, според доклад на ORF.

Просото е по-толерантно към бедни почви, суша и сурови условия на отглеждане и могат лесно да се адаптират към различни среди без високи нива на торове и пестициди. Те също така не се нуждаят от толкова вода, колкото другите зърнени култури, което ги прави устойчив вариант, особено в сухи и сухи региони.

Под управлението на Моди зърното намери своеобразно възраждане. На срещата на Г-20, фокусирана върху селското стопанство през юни, той каза, че политиката на Индия за храните и селското стопанство е комбинация от „връщане към основите“ и „поход към бъдещето“. Millets, каза той, е пример за това. Те не са нови, култивирани са от хиляди години, „но пазарите и маркетингът са повлияли на нашия избор толкова много, че забравихме стойността на традиционно отглежданите хранителни култури.“

След усилията на правителството да популяризира зърното, различни стартиращи компании в цяла Индия откриха кафенета — някои дори на колела — които продават само закуски, направени от просо. Instagram, готвачи и боливудски знаменитости популяризират зърното, като споделят рецепти, като някои се фокусират върху хранителната стойност на просото и как то помага при отслабване.

Индийските министри също правят сигурни, че скромното зърно се признава от гостите по света.

Виден сред тях е милиардерът, технологичен магнат и филантроп Бил Гейтс, който по време на посещение в Индия тази година опита кулинарните си умения при приготвянето на просо khichdi, индийска яхния, обикновено приготвена с леща и ориз.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР