Когато говорим за технологичната индустрия, невинаги големите размери превъзхождат малките.

...
Когато говорим за технологичната индустрия, невинаги големите размери превъзхождат малките.
Коментари Харесай

Запознайте се с най-малкия робот в света, сравним по маса с градинска мравка

Когато приказваме за софтуерната промишленост, не всеки път огромните размери превъзхождат дребните.

Например, мобилните телефони, първоначално бяха с размерите на тухла. След което, бяха положени доста старания за понижаване на размера на тези устройства, и сега те могат да се поберат в човешка длан.

Днес учените, са създали ново изобретение, което може да раздруса света на технологиите.

Те са създали мънички роботи, основани с потреблението на 3D принтер – и когато споделяме мънички, имаме поради доста мънички.

Тези дребни роботи са, с размерите на градинска мравка!

Те ще се управляват посредством трептения. Тези микро-машини могат да усетят най-фините промени в средата към тях и в случай че се обединят, могат да бъдат употребявани за преместване на тежки предмети.

Възможно е, едно от предназначението на тези дребни машинки, да бъде вкарването им в човешкото тяло за медицински цели.

Но по какъв начин ще е потребно, нещо толкоз малко?

Както се споделя в остаряла сентенция, огромните неща идват в дребни опаковки. Тези дребни роботи могат да събират доста мощ в своите компактни размери.

Те са с дължина към 2 мм, само че могат да изминават впечатляващи дистанции. Всеки един от тези роботи може да се движи с към 8 мм в секунда.

Азаде Ансари, която взе участие в основаването на роботите в Лабораторията за компютърно инженерство, Института на Джорджия, в качеството си на доцент, сподели следното за това откритие:

„ Ние работим, с цел да създадем тази технология здрава и надеждна, и имаме доста евентуални приложения в най-различни области. Работим в пресечната точка на механиката, електрониката, биологията и физиката. Това са доста област и има доста място за мултидисциплинарни концепции. “

Как се създават?

С помощта на 3D принтер, инженерство, гигантски равнища на самообладание и огромна доза умелост.

Първо, тялото е 3D-отпечатано и конструирано от полимер, който е конструиран от смола.

Използва се двуфотонна литография за полимеризация. Смолата се обработва благодарение на UV светлина на 3D принтер.

 Ансари разказва процеса по този начин:

„ Това е по-скоро писане, а не обичайната литография. Структурата се оформя с лазер върху смолния материал. Процесът лишава много време, и търсим способи да го мащабираме, с цел да създадем стотици или хиляди микро роботи едновременно. Проведохме серия от опити, с цел да се откри крайната форма и настройка. “

И по какъв начин се движи нещо толкоз малко?

Роботите имат четири или шест крайници, според от това защо ще се употребяват.

Тялото е   прикован о благодарение на лепило, и се слага пиезоелектричен задвижващ механизъм.

Този задвижващ механизъм употребява оловен цирконат титанат или PZT. Като се зареди с електрически волтажи, задвижването стартира да вибрира. И противоположното, когато задействащият механизъм вибрира той основава ток.

Вибрационната сила се обезпечава от външен пиезоелектричен източник.

Роботите също ще могат да употребяват ултразвукови или сонарни талази. Може да се употребява и дребен акустичен високоговорител.

Когато усетят трептения, пружинните крайници на робота отскачат отвесно. Това придвижва робота напред и му оказва помощ да покрие тези впечатляващи дистанции за такова малко време (8мм в секунда). Всеки робот с микро четка може да бъде съгласуван с съответно предопределение, като се взима избран набор от трептения или периодичност.

Ансари изяснява в допълнение този развой.

„ Докато микророботите се движат нагоре и надолу, отвесното придвижване се превежда в ориентирано придвижване, посредством усъвършенстване на дизайна на краката които наподобяват на четки. Краката на микроробота са проектирани с съответни ъгли, които им разрешават да се огъват и да се движат в една посока с резонансен отговор на вибрацията. “

Как се ръководят?

Тук механизмът за ръководство е в действителност революционен.Няма ръчни отдалечени. Вместо това роботите реагират на промени във вибрациите.

Това е по този начин, тъй като построяването на толкоз дребен робот идва с един доста явен проблем. Няма задоволително микроскопични акумулатори, които да го зареждат.

Управление се реализира и посредством свързване на два от роботите, с разнообразни форми и размери. Тези вариации вършат роботите с микро четки да реагират на разнообразни трептения и да се държат еднообразно. Това им пречи да се въртят в кръг още веднъж и още веднъж.

Колкото повече многообразие по честоти и амплитуди има, толкоз повече следени стават.

Коя е идната стъпка на тази софтуерна гражданска война?

Както споменахме по-рано, потреблението на тези роботи с микро четки, може да се приложи в региона на медицината. Но към момента сме доста надалеч от това.

В момента екипът опитва, с опциите и приложението на тези дребни роботи.

Ансари черпи ентусиазъм от най-трудолюбивите същества в царството на насекомите.

„ Можем да разгледаме груповото държание на мравките и да използван това, което научим от тях на нашите дребни роботи. Тези роботи с микро четки се разхождат добре в лабораторна среда, само че има още доста работа преди да могат да излязат във външния свят. “

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР