Когато бях на 9 годинки, публикуваха моето стихотворение Мартенички във

...
Когато бях на 9 годинки, публикуваха моето стихотворение Мартенички във
Коментари Харесай

Библиотекар не е просто професия, а призвание

" Когато бях на 9 годинки, разгласиха моето стихотворение " Мартенички " във вестника. Още тогава обичах да пиша. По-късно, в прогимназията, когато изучавахме ново произведение по литература, учителят постоянно вдигаше мен да го прочитам. Казваше, че имам ясна дикция и чета увлекателно, което доста ме възпламени по четенето. "

Това споделя библиотекарката Ана Александрова, родом от град Гулянци, горда майка на две прелестни момчета - на 12 и 5 години, нейните огромни помощници в това да е постоянно " в час " какво желаят и харесват децата. Завършила е приблизително обучение в родния си град. А в УниБИТ в София получава бакалавърска степен по книгознание и книгоразпространение, след което си намира доста добра работа в столицата. Но скоро осъзнава, че й липсват фамилията и околните, родният край - " аз съм извънредно прочувствен човек, по тази причина взех решение да се върна и да остана тук ". Преди две години се реалокира със брачна половинка и синовете си в Плевен. Съвсем инцидентно научава, че от Народно читалище " Съгласие 1869 " търсят библиотекар, явява се на изявление и...

" по този начин стартира моята приказка "

Наскоро Ана Александрова бе удостоена с оценката " Млад библиотекар на годината 2020 " от Българската библиотечно-информационна асоциация. Признава, че е извънредно щастлива и разчувствана. Призът ѝ носи голямо задоволство, само че и ангажираност да продължава да влага сърце и душа в работата си. Най-голямата ѝ премия обаче си остава всяко дете, което влезе в библиотеката, усмихне ѝ се още от вратата, прегърне я и каже с откровена детска обич: " Здравей, како Ани! "

Престижното отличие бе връчено публично на гала в Регионалната библиотека " Пейо К. Яворов " в Бургас, в границите на XXXI Национална конференция " Библиотеките - провокации и трансформации в КОВИД-среда ". В подтекста на тематиката беседваме по какъв начин Ани е траяла своята активност при рестриктивните мерки през последните две години.

Наградата

В средата на март 2020 година библиотеката в НЧ " Съгласие 1869 " затваря порти за близо два месеца. Според мен децата бяха най-ощетени от ситуацията в страната, те се отделиха от своите връстници и другари, само че го одобриха героичен. Затова взех решение да ги изненадам, като им опиша една приказка - онлайн, с цел да им вдъхна кураж и вяра. Само че желаех приказката да е нова, някоя, която децата не са чували, по тази причина измислих своя и я нарекох " Чудесата се случват ", споделя Ани. Качват записа на фейсбук страницата на читалището и скоро той става доста известен. Получават позитивни мнения и отзив от родители и деца. Това я подтиква да стартира да записва приказки. И по този начин месец и половина чете всяка вечер тъкмо в 20 ч., като първоначално поздравява по едно от децата от негови родственици, близки, учители, които заради ситуацията не може да са до него физически. Постепенно се оформя решението да бъдат обхванати и по-големите възпитаници, за които се открива рубриката " Знаете ли, че ". Главната цел е да научават по наличен и елементарен за тях метод нови обстоятелства, които да им бъдат потребни и в учебно заведение.

След като библиотеката отваря още веднъж, доста деца отиват при Ани, с цел да се срещнат с нея онлайн. Някои от тях пожелават да си заемат книжките, от които е чела онлайн. Имат потребност от нещо ново и забавно - по този начин поражда концепцията да се организират

Летни занимания към библиотеката

Всяка сряда и петък Ани се среща с децата, чете им фрагменти от книги и биографии на създатели от листата със " наложителната " литература за през лятото. След прочита и трупането на нови познания минават към развлекателна част - редене на пъзели, просветителни игри, къси драматизации. Ани открива, че децата доста се вълнуват и се радват, когато влизат в функции, по тази причина взема решение да отбележат края на летните занимания с пиесата " Спящата хубавица ", която малчуганите играят пред своите близки.

В момента читателите на Детския отдел на библиотеката са към 400. През летния интервал заемат повече книги от " наложителния " лист, а през останалите месеци - приказки, енциклопедии и други Внимателната библиотекарка ги насочва в избора, само че преди всичко се старае да ги накара да се почувстват спокойни, да опознаят библиотеката и новите книжки.

Четенето още от ранна възраст е доста значимо за децата - оказва помощ им при общуването, както и да бъдат по-уверени, оказва помощ им и в уроците, уверена е Ани. Тя им разкрива, че четенето може да бъде доста забавно и занимателно и че единственият вид да седят комфортно у дома на дивана, а по едно и също време да са на хиляди километри, в непознати земи, даже в други времена, е когато четат книга.

Детският отдел в библиотеката на НЧ " Съгласие 1869 " неотдавна е освежен. За последната година той има над 120 нови читатели, което е и главен претекст да се направи това място още по-приветливо, по-уютно и приказно.

Децата са нашето бъдеще и нашата светлина в тунела

споделя Ани. И прибавя, че управлението на НЧ " Съгласие 1869 " в никакъв случай не е пестило време, средства, предпочитание и обич за библиотеката. И въпреки да е мъчно, прави и невъзможното тя да съществува още дълги години. За Ани и сътрудниците й библиотекар не е просто специалност, а предопределение. Така че всичко е цялост от общите им дейности. Разбира се - и на положителния мениджмънт, с помощта на който средствата за читалищна активност се изразходват по предопределение.

Буквално преди дни са пристигнали книгите от следващия извоюван план по програмата " Българските библиотеки - модерни центрове за четене и осведоменост " към Министерството на културата, тъй че библиотеката се е обогатила със стотици нови заглавия. Тя се добавя и посредством разнообразни начинания, в които жителите на Плевен се включват с подготвеност и подаряват книги.

Това плевенско читалище е един от образците по какъв начин типично българската, възрожденска социална институция продължава да живее интензивно, да възпитава, да приобщава интелигентни, любознателни хора с разностранни ползи. НЧ " Съгласие 1869 " е главен културен център на града, то е освен най-голямото, най-старото, само че и най-дейното читалище в района, добавя Ани и споделя какъв брой разнородни и потребни интензивности се развиват сполучливо в него.

Съвременните деца са разнообразни, само че това не ги прави по-лоши или по-незнаещи, декларира Ани. Те живеят в днешното време, би трябвало да се приспособяват и преценяват с разнообразни компликации, които ние не сме имали като деца. Може да са захласнати от мобилните устройства, само че са запазили детското любознание - да научават нови неща, да се забавляват с другари и съученици, да им се случва нещо друго. Ние, възрастните, постоянно би трябвало да сме " на една ръка разстояние ", с цел да им оказваме помощ и да им демонстрираме верния път. Но да го вършим по наличен за тях метод, " на техния език ", с цел да стигнат нашите думи до тях и да бъдем в действителност потребни, твърди обичаната библиотекарка на плевенските малчугани.

Колективът при НЧ " Съгласие 1869 " в Плевен е обединен, ухилен и с несекващо креативно ентусиазъм

В НЧ " СЪГЛАСИЕ 1869 " съществува първата читалищна балетна школа в страната, на близо 70 години. Балерините, нейни възпитанички, са спечелили голям брой награди от национални и интернационалните състезания.

Друга горделивост на читалището е Вокалната група " Арлекино ". Арлекинчетата се изявяват на една сцена с одобрени експерти - Хайгашод Агасян, Орлин Горанов, Руслан Мъйнов, Люси Дяковска; имат издадени независими дискове, а тази година вземат участие в Детската " Мелодия на годината ".

Фолклорният отбор " Мизия " е основан в читалището преди повече от 40 години. Над хиляда са концертите, изнесени от възпитаниците на Михаил Денев в страната, в това число участия в телевизионни излъчвания. Ансамбълът е взел участие в 20 интернационалните фестивала и е лауреат на голям брой влиятелни награди.

Ежегодно обединенията при читалището, с изключение на независимите си концертни изяви, основават една обща продукция. Образователните спектакли се играят пред стотици деца на Плевен. Наскоро е извоюван план, финансиран от Националния фонд " Култура ", посредством който ще има опция да се покаже подобен учебен театър - " За буквите ", пред децата от 6 дребни обитаеми места, които нямат достъп до сходен културен артикул.

В читалището има и шахматен клуб - " Спартак Плевен ХХI ", детска Артчародейница, в която малчуганите творят, развиват фантазията и уменията си и се забавляват, както и Дамски клуб " Фрея " - за изобретателни и дейни дами, които обичат да творят с ръцете си красиви неща, да поддържат връзка между тях и за няколко часа да се откъснат от уговорките и забързаното ежедневие.

На уеб страницата на читалището са налични онлайн начинания в обособен видеоканал като Детската телевизия " Часът на Гери ", " Минути за лирика " с актрисата Мариета Калъпова, видеоуроците на отбор " Мизия ", приказките на Ани и доста други забавни рубрики. Там е Дигиталната библиотека, в която може да се видят всички, цифровизирани към този момент издания, владеене на читалищната библиотека, измежду които неповторими за страната ръкописи и старопечатни книги.

Семейството на Ани

Снимки Личен списък и НЧ " Съгласие 1869 "

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР