Кога и какви мерки са предприети по предотвратяване на епидемия

...
Кога и какви мерки са предприети по предотвратяване на епидемия
Коментари Харесай

Манол Генов: Непрофесионални действия на БАБХ доведоха до унищожението на хиляди птици в Брезово

Кога и какви ограничения са подхванати по попречване на зараза при възникалото огнище на птичи грип по птиците в животновъдни обекти в община Брезово, обл. Пловдив?
Такъв въпрос зададе националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Манол Генов към министъра на земеделието Кирил Вътев по време на парламентарен надзор.
„ Известно е, че ненавременните дейности и всяко закъснение в очистване на огнището води до повишен риск от заразяване и на други птицевъдни обекти “, добави той.
По думите му, информацията на локалните хора се разграничава от информацията, подадена от районното звено на Българската организация по сигурност на храните.
„ Хората приказват за три огнища, за едното от които не са взети навременни ограничения – не знам дали заради несръчност на управлението, заради неведение или нещо друго – само че аз деликатно наблюдавах хронологията. Още на 11 януари в лабораторията са открити тези варианти на птичия грип. Веднага операторът, който обслужва тези птицевъдни обекти, осведоми БАБХ. Оттам му споделят да даде оферта какъв брой ще коства загробването. Кметът на община Брезова изпраща писмо с информация за мястото, където ще бъдат загробени птиците. Но всичко това води до второ и трето огнище “, акцентира Генов.
Според социалиста, от БАБХ са се пробвали да подбият цената за загробването.
„ Миризмата на ексцентрични практики се усеща доста ясно. Вървят и клюки, че притежателят на една от тези ферми си ги е закарал в кланицата и си е приключил работата “, разяснява депутатът.
„ Завишете контролната активност към тази организация, с цел да не се стига до такива непрофесионални дейности, които са довели до заличаването на 10 000 птици “, обърна се към министъра Манол Генов
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР