Княгиня Калина е наследила любовта си към папагалите, към животните

...
Княгиня Калина е наследила любовта си към папагалите, към животните
Коментари Харесай

Само в Lupa.bg: Калина отглежда папагали като прадядо си Фердинанд

Княгиня Калина е наследила любовта си към папагалите, към животните и въобще към природата от прародител си цар Фердинанд, описаха пред Lupa.bg близки до царското семейство. 

Както е известно дъщерята на Симеон II катастрофира в събота на паркинг пред хотел в Боровец, след което се оказа, че е карала пияна с 1,5 промила алкохол в кръвта.

Съпругът й Китин Муньос даде спорни пояснения за несъответстващото държание на Калина. Мореплавателят първо сподели, че тя може и да е изпила чаша вино, тъй като била смутена, че изгубила едното си куче от общо три. На идващия ден пред испанските медии Китин изясни, че княгинята е изгубила папагала си. Вчера папагалът бе открит, а Калина, както и юристът й отпътуваха за чужбина и към този момент не може да бъде предявено публично обвиняване.

Прадядото на Калина - цар Фердинанд бе прочут със пристрастеността си към ботаниката. Той разполагаше с богата сбирка от пеперуди и бръмбари. Още преди да се възкачи на българския трон, принц Фердинанд декор Сакс-Кобург-Гота е към този момент построен естественик. Притежава богата сбирка от събирани от него пеперуди и бръмбари, отглежда във Виена 210 типа папагали и други дребни европейски и тропически птици.

Неговият зоопарк включва някои доста редки и непознати за науката типове и е по-богат в това отношение от множеството зоологически градини в света. Не е доста прочут фактът, че вестта за избирането му за български княз го застига по време на екскурзия на лов за пеперуди.



След като абдикира от българския трон през 1918 година Фердинанд се открива в имението си в Кобург, има много свободно време, което посвещава на развъждането на птици и пътешествията с научна цел.

За познанията и ползите си към естествените науки цар Фердинанд е определен за почетен член на ентомологични, орнитологични, ботанически и дендрологични сдружения в Германия, Франция, Швейцария и България. Като самопризнание за заслугите му на негово име са наречени няколко типа инсекти и други безгръбначни животни и 15 нови за науката типа и подвида растения.

Калина наследява тази пристрастеност към природата очевидно от прародител си. Нейният татко Симеон и дядо й Борис III също са известни природолюбители. Княгиня Калина имала папагала от 2 години и не се разделяла с нея.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР