Кметски наместник забрани на хората в селото си да умират.

...
Кметски наместник забрани на хората в селото си да умират.
Коментари Харесай

Кметски наместник забрани на хората в селото си да умират

Кметски наместник забрани на хората в селото си да умират. Историята е от Видинско. Десетки градове в България са такива, само че единствено на карта.

Населението на страната ни изчезва. Най-силно това се усеща във Видинско,
където живеят малко под 76 хиляди души.
Това е и най-малката област в България след резултатите от последното броене. В едно от селата там, кмет забрани на хората да умират, с цел да се оправи с демографската рецесия.

Върбово. Село във видинската община Чупрене. Гледката на красивата природа към него оставя всеки без мирис, само че през последните години хората там ги няма и къщите са доста повече от жителите.
„ Няма никой нагоре, ние сме единствено.
Тук има едни хора от София, които са тук към този момент, тук изпод няма. На площада сме единствено ние и някъде тук там да има хора “, твърди Борислав Динков,  жител на село Върбово.

В обитаемото място живеят толкоз хора, колкото в един дребен блок в столицата или към 60 души. Средната им възраст е 70 години. Някога в селото живеели над 1500 души, учебното заведение било цялостно, имали даже и кино.
„ До седми клас е имало деца.
Моя набор сме били 19 деца в клас, а в този момент е запустяло и няма нищо “, споделя Борислав.

Преди години в къщите се чувало диалект, в стаите светело, а по улиците играели деца. Сега са запустели, в тях има плевели вместо фамилии и от домовете се демонстрират единствено катинарите.

В област Видин има обитаемо място в което живее единствено с един гражданин. 90 от селата са под 200 души. А в цялата община Бойница, която е и най-малката живеят към 780 мъже и дами. Във Върбово животните постоянно запълват неналичието на хора. В техните очи локалните виждат своите близки, които не са до тях. Кметският наместник
забранил на хората в селото да умират.
„ От както съм наместник единствено двама души съм изпратил и ненапълно се гордея с това, колкото по-малко, толкоз по-добре. Но станаха доста хора в напреднала възраст и ще намалеем още в околните години. Не ги позволяваме „ горе ”, да си стоят у дома “, безапелационен е Младен Георгиев, кметски наместник на село Върбово, Видинско. След 10 години, дребното останали поданици на Върбово предвиждат, че в селото няма да остане съвсем никой.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР