Кметът на Велико Търново Даниел Панов гостува в градчето Килифарево,

...
Кметът на Велико Търново Даниел Панов гостува в градчето Килифарево,
Коментари Харесай

Кметът на Търново заряза ритуално лoзите в Килифарево навръх Трифон Зарезан

Кметът на Велико Търново Даниел Панов гостува в градчето Килифарево, където взе участие в обичайния обред по лозова резитба за празника Трифон Зарезан. Въпреки неприятното време, десетки локални поданици и посетители си пожелаха годината да е здрава и сполучлива, а лозите да са плодородни и да дадат доста грозде.

Празникът стартира с шествие, провело се от централния площад „ България ” до Историческия музей. В двора на културната институция бе отслужен благослов. След молитвата за здраве лозето бе зарязано, както повеляват националните традиции. Лозовите клончета подрязаха кметът на община Велико Търново Даниел Панов, ръководителят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, кметът на Килифарево Димитър Събев, общински съветници, локални поданици и посетители, публицисти и фотографи.

 ts

Даниел Панов насочи благопожелание към жителите на Велико Търново, Килифарево и на цялата община да бъдат здрави, да почитат, съхраняват и предават българските обичаи и традиции. Той акцентира, че празници като Трифон Зарезан са част от българската еднаквост. Панов поздрави и археолозите, които също честват на днешния 14 февруари, както и всички, които се усещат влюбени.

Даниел Панов гостува и в прилежащото на Велико Търново градче Лясковец, където също означават Трифон Зарезан с общоградско празненство и обред.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР