Кметът на Варна Благомир Коцев връчи монета, реплика на най-старото

...
Кметът на Варна Благомир Коцев връчи монета, реплика на най-старото
Коментари Харесай

Благомир Коцев се срещна с Дамян Наков, гениалният варненски математик

Кметът на Варна Благомир Коцев връчи монета, имитация на най-старото обработено злато в света, намерено във Варненския халколитен некропол, на Дамян Накев, VIII клас в Математическата гимназия " Д-р Петър Берон ". Осмокласникът завоюва златен орден на интернационалното съревнование по математика в Куала Лумпур, Малайзия.

Неговата учителка Павлина Парушева също получи от кмета монета с герба на Община Варна. На церемонията в Община Варна участваха също шефът на МГ " Д-р Петър Берон " Елеонора Павлова, майката на момчето Теодора Узунова и заместник-кметът по образованието Павел Попов.

Дамян Накев се връща със златен орден от интернационалния шампионат WIMO Final 2023 в Малайзия. На надпреварата за два часа се вземат решение 30 комплицирани задания от шест математически области – логическо мислене, алгебра, доктрина на числата, геометрия, комбинаторика. От към 300 участника в надпреварата, той единствен предлага второ решение на задача, което е прието от журито за правилно.

Поздравявам Дамян Накев за големия триумф, който реализира на олимпиадата Куала Лумпур – златен орден по математика. Пожелавам му още доста триумфи отсега нататък. Сигурен съм, че ще има такива, сподели по време на награждаването кметът Благомир Коцев. Той уточни, че Община Варна се грижи за изискванията на надарените, млади възпитаници от Математическата гимназия. Кметът заяви, че през вчерашния ден са подписани документи за възлагане на проектирането на новата постройка на стойност от окол 680 хиляди лева на гимназията и е обезпечено финансирането за тази година, което е в размер на близо 9 млн. лева

Директорът на учебното заведение Елеонора Павлова съобщи, че всяка година към 70 възпитаници от Математическата гимназия печелят олимпиади и надпревари, някой от тях съумяват да повторят и потретят триумфите си. Над 14 образователни предмета имат групи за подготовка на олимпиади и надпревари, които получава финансиране по националната стратегия, уточни още Павлова.

Дамян Наков съобщи, че от 5 годишен взема решение задания. Все още не е решил какво ще е бъдещето му, само че счита да остане в България. Дамян от дребен се увлича от математиката, занимава се самичък и се оправя. Съветвам го да следва пътя си и в никакъв случай да не се оказва. Ако пред него има компликация, да откри решение, сподели майката на Дамян – Теодора Узунова.

Кметът предложения гостите в кабинета си, където госпожа Узунова акцентира, че учебното заведение има доста надарени деца и всички те би трябвало да бъдат насърчени. Директорът Елеонора Павлова предложения кмета за патрон на Балканиадата по математика през април тази година. Благомир Коцев уточни, че за него ще е чест да бъде патрон на надпреварата и заявява, че математиката му е била обичаният предмет в учебно заведение.

По думите на кмета, Община Варна ще поддържа самодейността, както и подготовката на варненските първенци в другите науки от другите учебни заведения за значими интернационалните надпревари.

Дамян Наков беше особено поздравен и за научното си достижение – по време на надпреварата в Малайзия е приложил личен новаторски метод за решаването на задачата и е бил единственият с подобен способ, който е бил приет от комисията. Според момчето, триумфът се дължи на доста старания и часове решение на задания, като с кмета дружно пресметнаха, че би трябвало да отделя по към 17-18 часа седмично за рационализиране и тренировки.

При диалога Дамян Наков и кметът Благомир Коцев се договориха да провеждат взаимно състезание по решение на задания в учебното заведение, в което и кметът да взе участие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР