Кметът на Тайпе ще посети Китай на фона на тлеещото напрежение с Тайван

...
ТАЙПЕЙ (Ройтерс) – Кметът на Тайпе ще посети Шанхай в
Коментари Харесай

ТАЙПЕЙ (Ройтерс) – Кметът на Тайпе ще посети Шанхай в края на този месец за годишен градски форум, съобщи кабинетът му в петък, пътуване, което ще се провеждат на фона на замразени връзки между тайванското и китайското правителство.

Докато Китай отказва да разговаря с правителството на Тайван, откакто президентът Цай Инг-уен встъпи в длъжност през 2016 г., вярвайки, че тя е сепаратистка, град- обменът между градовете продължи, докато не беше прекъснат от пандемията от COVID-19.

Все пак администрацията на Цай предпазливо се опитва да отвори отново по-малко чувствителните връзки между хората, откакто премахна свързания с пандемията граничен контрол в края на миналата година година, целяйки да породи добра воля с Китай, и група служители на Шанхай направиха скромно посещение в Тайпе през февруари.

Кметът на Тайпе Чан Уан-ан, от основната опозиционна партия Гоминдан, която традиционно подкрепя близките отношения с Китай, ще отиде в Шанхай на 29-31 август за градския форум Тайпе-Шанхай, който се проведе за първи път през 2010 г.

Градската управа на Тайпе каза, че Чианг, изгряваща звезда на Куоминданг, ще ръководи делегацията на форума, чиято тема тази година е „нови тенденции, ново развитие“.

Гоминдангът настоява за възобновяване на контактите с Китай, след като мерките за контрол на пандемията бяха премахнати, заявявайки, че е необходим диалог сега повече от всякога, като се има предвид напрежението около Тайван.

Китай, който твърди, че островът е негова територия, извършва военни действия близо до Тайван, включително редовно изпраща изтребители във въздушното пространство около него.

(Репортаж от Бен Бланчард; редактиране от Робърт Бирсел)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР