Кметът на София Васил Терзиев защити решението за реорганизация на

...
Кметът на София Васил Терзиев защити решението за реорганизация на
Коментари Харесай

Васил Терзиев подкрепи реорганизацията по бул. Патриарх Евтимий

Кметът на София Васил Терзиев отбрани решението за метаморфоза на придвижването по бул. " Патриарх Евтимий ", бул. " Витоша " и ул. " Фритьоф Нансен ", съобщи БНР.

Терзиев съобщи, че е застанал зад плана, само че и чува хората за паркоместа и ще се търси решение на казуса.

На 8 май пък неправителствената организация Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) заяви на Facebook страницата си, че е дал на съд решението за метаморфоза на придвижването в центъра на София.

" С всеки минал час е все по-ясно, че светкавичното й въвеждане не просто основава неудобства и незадоволство за доста поданици и посетители на столицата, а е явна причина за пораждане на произшествия, увеличение на замърсяването на въздуха, мотив за спорове и така нататък ", пишат от ЕЦТП.

Неправителствената организация изясни, че документите, импортирани в съда, съдържат точни причини, основани на законовите разпореждания в България и тяхното неспазване в съответния случай. ЕЦТО показва, че новата организация на придвижването непосредствено нарушава и условията, въведени посредством Приложение 9 към член 67 на Наредба щ РД-02-20-2 от 20 декември 2017 година за обмисляне и планиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии.

Организацията още акцентира, че липсва добре предпазена обосновка за това по какъв начин новите велоалеи и новоразчертаните места за паркиране ще подобрят изискванията за напредване и престой в центъра на София. Дори в почивните дни стана повече от ясно, че нововъведенията провокират усложняване и закъснение на трафика, основават спор сред ползвателите на велоалеите и спирките на градския превоз, объркват тотално метода на паркиране и потеглянето от фрапантно понижения брой места за задачата. А директното унищожаване и на стоянката за таксита на бул. " Витоша " също е причина за пораждане на конфлитни обстановки, се добавя още в изказването на ЕЦТП на Facebook страницата им.

Управляващите Столична община показват рисково държание, защитавайки желанията на една дребна част от ползващите пътната инфраструктура на София. ЕЦТП не е срещу удовлетворяването на желанията на феновете на напредването с велосипед, само че е изрично срещу това да става за сметка на останалата част от хората, без за тях да се основават други възможности за решение на проблемите, да вземем за пример създаване на съответни паркинги, безапелационна е неправителствената организация.

По-рани през днешния ден и вътрешният министър Калин Стоянов се изрече срещу новата организация по булевардите " Патриарх Евтимий " и " Витоша ".

Припомняме, че се вкара нова организация на придвижването по булевардите " Патриарх Евтимий " и " Витоша ", както и по ул. " Фритьоф Нансен ". От няколко дни живущите в региона стачкуват против нововъведенията, като желаят да им се върнат отнетите паркоместа. Реконструкцията включва събаряне на велоалеята на бул. " Витоша " от тротоара на пътното платно, създаване на нова велоалея по бул. " Патриарх Евтимий ", както и в двете посоки придвижване по " Фритьоф Нансен ".

От Общината настояват, че всички претенции на живущите са взети под внимание и са безапелационни, че измененията са били разисквани в жителите на региона.

Общинският консултант от ПП-ДБ-СС Стефан Спасов разяснява пред Българска национална телевизия на 3 май, че след ремонта на бул. " Патриарх Евтимий " паркоместата ще бъдат с 50 по-малко от общо 3 300 места в региона, само че на митинга от 7 май протестиращите обявиха, че отнетите паркоместа за 180.

фотография: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР