Кметът на община Ивайловград обяви със Заповед №296/30.07.2023 г. бедствено

...
Кметът на община Ивайловград обяви със Заповед №296/30.07.2023 г. бедствено
Коментари Харесай

Бедствено положение в община Ивайловград заради пожара край с. Свирачи

Кметът на община Ивайловград разгласи със Заповед №296/30.07.2023 година бедствено състояние на територията на цялата община Ивайловград, по отношение на зародил пожар.

До приключването на бедственото състояние, се не разрешават осъществяването на всевъзможен тип земеделска активност, със земеделска и неземеделска техника в горски и аграрни територии.

На 30 юли, в ранните часове на следобеда, поражда пожар на територията на землище село Свирачи, община Ивайловград . Горят стърнища, смесени гори, шубраци и треви. Поради извънредно високите температури и мощни пориви напразно, пожарът се разраства и обгръща землище Орешино, община Ивайловград. Динамичната конюнктура, пресечния терен и неналичието на горски пътища в допълнение попречват гасенето на пожара.

Към сегашния миг са наранени към 5 000 дка. широколистни гори и шубраци. В гасенето на пожара са се присъединили над 100 индивида, 10 пожарни автомобила, екипи на пожарната от районен съд ПБЗН - Ивайловград, Хасково, Свиленград, Харманли, Симеоновград, Димитровград, Крумовград, Тополовград, Смолян, чиновници на Държавно горско стопанство – Ивайловград, доброволци, чиновници на Министерство на вътрешните работи, Общината и Доброволното формирование.

Областният шеф на област Хасково, госпожа Гинка Райчева е поискала да бъде обезпечена тежка техника от " Мини Марица-изток " ЕАД и помощ от военните.

Съществува заплаха пожарът да премине и в прилежащите землища, където терена е извънредно кръстосан, мъчно наличен за механизирана техника.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР