Клуб На хорото в Брюксел“ ще проведе свой традиционен семинар

...
Клуб На хорото в Брюксел“ ще проведе свой традиционен семинар
Коментари Харесай

В Брюксел ще учат български народни танци

Клуб „ На хорото в Брюксел “ ще организира собствен обичаен семинар за проучване на хора. Това ще стане в Белгия на 30 септември и 1 октомври тази година, показват в своята Фейсбук страница уредниците.

Гост-лекторът доцент Георги Гаров, учител в катедра „ Хореография “ на Югозападен университет „ Неофит Рилски “ в Благоевград, ще сложи специфичен акцент върху придвижването на хорото като фигура. За присъединяване в семинара не се изисква опит в националните танци.

Клубът „ На хорото в Брюксел “ е основан от български чиновници в институции на Европейския съюз. Неговият състав е постоянен посетител при честването на български празници в белгийската столица. В момента участниците в него са към 100, отворен е за всички, искащи да разучават български хора. Заниманията се организират в постройката на Комитета на районите в Брюксел. Те са един път седмично за всяка от групите, с времетраене от 1 час.

От февруари 2012 година клубът стартира да провежда по този начин наречените „ Големи хорà “-вечери, по време на които се играят единствено български национални танци. Те са вероятни с помощта на доброволческо присъединяване на членовете на клуба, които правят всички действия, нужни за предварителната организация и осъществяване на събитията.

Последното „ Голямо хоро “, както и идните, са съчетани с концерти на български реализатори, повлияни от фолклора. Празникът стартира с урок, по време на който се разучават няколко несложни хора, които през идващите часове се повтарят по няколко пъти, изтанцувани от всички искащи и можещи, споделят уредниците.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР