Клиентите, използващи мобилното приложение на банката, вече могат лесно да

...
Клиентите, използващи мобилното приложение на банката, вече могат лесно да
Коментари Харесай

ОББ въвежда нова услуга: Превод по мобилен номер

Клиентите, употребяващи мобилното приложение на банката, към този момент могат елементарно да разделят сметката с другар

Светлин Желев преди 8 секунди 0 Сподели

Най-четени

АвтомобилиИван Давидов - 6:28 | 24.01.2024

8 от най-надеждните модерни коли втора употреба

IT НовиниДаниел Десподов - 9:01 | 24.01.2024

Интелигентният снаряд на новия китайски релсотрон се форсира до рекордните 8400 км/ч

IT НовиниЕмил Василев - 14:14 | 23.01.2024

Как да изтриете персоналната си информация от интернет

Светлин Желевhttps://www.kaldata.com/Главен редактор

От януари 2024 година ОББ вкарва нова услуга за физически лица. Превод по мобилен номер (blink P2P). Тя е налична в ОББ Мобайл и разрешава да се правят незабавни левови заплащания по мобилен номер. Услугата е по програмата blink на „ Национална картова и платежна скица “, част от БОРИКА АД.

Интегрирането на Превод по мобилен номер (blink P2P) е част от непрестанните старания на ОББ да дава на своите клиенти непрекъснато разширяващ се подбор от новаторски цифрови услуги.

Чрез Превод по мобилен номер (blink P2P) могат да се подреждат елементарно и несъмнено, както вътрешнобанкови, по този начин и междубанкови незабавни преводи. Всичко това е налично 24/7/365, без нужда от IBAN на получателя. За задачата и наредителят и получателят на превод би трябвало да са регистрирани за Превод по мобилен номер. Пълният лист със сертифицирани снабдители на платежни услуги за незабавни заплащания blink P2P в България, се намира на уеб страницата на „ Национална картова и платежна скица “, част от БОРИКА АД.

За да задействат услугата, клиентите е належащо да имат сметка в лв. в ОББ. Освен това е нужен настоящ мобилен номер, регистриран в банката и последна версия на ОББ Мобайл.

Услугата Превод по мобилен номер (blink P2P) е следващата стъпка от фокусираната тактика на ОББ за повишение на потребителската задоволеност.

„ Услугата Превод по мобилен номер (blink P2P) в ОББ Мобайл е следващото новаторско облекчение и усъвършенстване в  дигиталното потребителско прекарване, което предоставяме на нашите клиенти. От опита на други пазари в групата на KBC виждаме доста бърз растеж в броя на ползвателите на този тип заплащания. Всичко това в къс интервал след лансирането на тази услуга. Очакваме същите резултати и у нас. Защото Превод по мобилен номер (blink P2P) е стъпка в посока на оптималното облекчение в осъществяването на преводи. Бързо, елементарно, и в същото време несъмнено, Без записване, прекопирване или шерване на IBAN. Този вид заплащания изместват кешовите заплащания в редица ежедневни обстановки. В случаи като делене на сметка сред физически лица, превод на дневни пари и прочие. Нашите старания в разширение и надграждане на мобилните банкови услуги са в доста направления. Но през днешния ден даваме всекидневно решение, което в действителност пести време и прави живота ни по-удобен. “ разяснява Татяна Иванова, изпълнителен шеф „ Дигитализация, данни и интервенции “ на ОББ и иновационен водач на KBC Груп в България.

ОББ Мобайл остава в сърцето на цифровата промяна на банката и издига банково-застрахователния модел и потребителско преживяване на ОББ на едно ново равнище с достъпа до многочислени банкови, застрахователни, капиталови и пенсионноосигурителни артикули и услуги.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР