Класическа рецепта за най-пухкавия и сладък козунак Аз, естествено, имам

...
Класическа рецепта за най-пухкавия и сладък козунак Аз, естествено, имам
Коментари Харесай

От 1 кг брашно излизат три големи козунака с тайната рецепта на баба Пена

Класическа рецепта за най-пухкавия и сладостен козунак

Аз, естествено, имам рецептата записана, а текстът стартира по този начин: “от 1 кг брашно излизат 3 огромни козунака ”. И това е тъкмо по този начин – от посоченото количество съставки може да замесите много като количество тесто, което по-късно да разделите на три (или на повече) и да изпечете козунаци за цялата фамилия!

А козунакът на баба Пена е класическа рецепта за козунак – с яйца, прясно мляко и задоволително захар, че да се топи в устата от наслада! Запишете си продуктите и безусловно го пригответе за празника:

Козунакът на баба Пена
Необходими Продукти:
1 кг брашно вид 400
1 кубче прясна квас
5 яйца
1 дребна чашка олио
1 дребна чашка разтопено масло (или мас)
200 г захар
щипка сол
300 мл топло прясно мляко
И още:

150 г стафиди
100 г захаросани кори от лимон или портокал, а в случай че нямате може и настъргана кора
1 яйце за мазане
Или:

гъсто сладко/мармалад на усет
натрошени орехи
Или:

локум и орехи
Начин на подготвяне:
Първо активирайте маята в малко количество от млякото, добавяйки лъжица захар и лъжица брашно.

Пресейте 3/4 от брашното (поне 2 пъти, с цел да влезе въздух) и оформете кладенче в средата. Поръсете брашното към кладенчето с щипка сол. Изсипете шупналата квас в кладенчето, прибавете захарта, топлото мляко (разбито авансово с яйцата) и започнете да бъркате, последователно загребвайки брашно от стените на “кладенчето ”. Докато месите, добавяйте от разтопеното масло, смесено с олиот (потапяйте ръцете си в мазнината). Когато продуктите се съберат на топка, започнете да добавяте и от другата 1/4 брашно, като внимавате тестото да не стане прекомерно твърдо (трябва да е като меката част на ухото). Може да не употребявате цялото количество брашно.

Тестото се омесва добре (да не лепне) и се оставя да удвои размера си. Обърнете внимание, че яйченото тесто шупва малко повече, тъй че го оставете да втаса хубаво.

След това премесете тестото на плота и ударете в работната повърхнина 20-тина пъти, с цел да вкарате въздух в него.

Разделете тестото на 9 равни елементи, от които оформете топки.

От всяка топка разточете дълъг правоъгълник, поръсете го със стафиди и захаросани корички от лимон и портокал, а може да го залеете и със сладко по желание плюс орехи (или локум с орехи). Навийте като руло.

От три такива рула изплетете плитка. Ще получите три плитки, които подредете в подобаващи тави или форми, застлани с хартия за печене.

Намажете ги с яйце от горната страна, оставете ги да втасат още малко, по-късно ги поръсете с едра захар и изпечете на 200 градуса, към 50-60 минути и когато заловен цвят от горната страна, ги покрийте с хартия и намалете на 150 градуса и печете до подготвеност.

Можете да изпечете плитките поотделно или да ги съедините в кръгла форма с дупка в средата, която се цялостни с великденски яйца за Великден.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР