Китайският президент Си Дзинпин обеща да насърчи китайските компании да

...
Китайският президент Си Дзинпин обеща да насърчи китайските компании да
Коментари Харесай

Китай стратегически протяга ръка към Сиера Леоне

Китайският президент Си Дзинпин даде обещание да насърчи китайските компании да влагат в богатата на минерали, само че стопански затруднена Сиера Леоне, оповестява " Ройтерс ".

Този ход е част от дълготрайния блян на Пекин да задълбочи икономическите и политически връзки с Африка.

Китай постоянно е смятал съдействието с африканските страни за крайъгълен камък на своята външна политика, уточни Си пред президента на Сиера Леоне Джулиус Маада Био в Пекин.

По негови думи връзките на страната му със Сиера Леоне са " модел на единение и съдействие " за други африкански страни.
 Китай желае да измести Франция от оръжейния пазар на Африка
Китай желае да измести Франция от оръжейния пазар на Африка

Нови трендове на Черния пазар

Био, който съпровожда своите министри на финансите и минното дело, се надява да притегли повече китайски компании в западноафриканската страна и да обезпечи обещания за вложения за възстановяване на неприятната инфраструктура.

Очаква се задължението на Китай с африканските страни да придобие по-голям фокус през тази година след премахването на строгите ограничавания поради COVID-19 и повторното отваряне на границите на страната за света.

От началото на 2023 година Китай увеличи дипломатическите си връзки с Етиопия, Замбия, Бенин, Демократична република Конго и Габон на континента, чиито естествени запаси от дълго време са притегателна мощ.

Китай се пробва да разшири своето геополитическо въздействие, както Съединените щати се стремят да задълбочат връзките си с континента.

Си увери Био, че Китай ще поддържа устрема на Африка да индустриализира и модернизира своя селскостопански бранш.
 Китайските вложения в Африка не са колониализъм
Китайските вложения в Африка не са колониализъм

Южноафриканският президент опровергава рецензиите

Китайски компании са вложили 6,4 милиарда $ в Сиера Леоне от 2010 година насам, най-вече в метали.

През декември Сиера Леоне подписа контракт с " Чайна роуд енд бридж корпорейшън " (China Road and Bridge Corporation) за създаване на 8-километров мост над реката, разделяща столицата Фрийтаун от основното летище на страната за приблизителна цена от 1,5 милиарда $.

Фрийтаун се пробва да убеди задграничните кредитори, че може да обслужва всеки възможен дълг, макар че се нуждае от ново финансиране за възобновяване след 11-годишна революция, която завърши през 2002 година

Фрийтаун дължи на Пекин към 78 милиона $ , или 2,5% от обществения си дълг. От Южна Корея пък е заел към 50 милиона $, а на Индия дължи 28 милиона $.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР