Китайските учени продължават да експериментират с енергия. Този път те

...
Китайските учени продължават да експериментират с енергия. Този път те
Коментари Харесай

Китайските електрически автомобили ще работят с ново гориво

Китайските учени не престават да опитват с сила. Този път те сътвориха „ водна батерия “, която е доста по-ефективна от елементарната литиева батерия.

Йод, бром и вода - всичко належащо за джаджи

Колкото повече джаджи ни заобикалят, толкоз повече разнообразни акумулатори изискват. Китайски учени към този момент са създали батерия, която работи с калций. И в този момент те са измислили източник на сила на водна основа. Той е освен по-ефективен от лития (макар и прочут на всички), само че и по-безопасен.

Традиционните литиеви акумулатори съдържат неводен електролит - съставният елемент, който разрешава на батерията да се зарежда и разрежда - и е запалителен. Но водната батерия просто не може да се възпламени. Или даже по-лошо, експлодира.

Енергийната компактност (т.е. количеството сила, арестувано от батерията спрямо нейното тегло или обем) в новата батерия е два пъти по-голяма от тази на стандартната.

Какво значи? Със същия размер като елементарния литий, той има два пъти по-голям потенциал. Така че такива акумулатори могат да се употребяват да вземем за пример в електрически коли или електрически скутери. И изключително при квадрокоптерите, тъй като за тях всеки спомагателен грам тегло е сериозно значим.

Екип от учени от Китайската академия на науките показа резултатите от своите проучвания в научното списание. В лабораторията те сътвориха батерия въз основата на вода, йод и бром, споделя един от създателите на проучването, Ли Сянфенг, професор в Далианския институт по химическа физика.

Chinese researchers have developed a water-based battery with double the energy density of lithium-ion cells, promising safer and more efficient power for electric vehicles.
— Startup Pakistan (@PakStartup)

В днешно време литиевите акумулатори са златен стандарт: те са в мобилни телефони и настолни часовници, коли и играчки. Но литиево-йонните акумулатори са изобретени едвам през 1991 година от японската корпорация Sony. Изобретателят Акира Йошино даже получи Нобелова премия. Сега, наподобява, ерата на „ японската “ сила е към своя край и тя се заменя с „ китайска “ сила. Освен това задачата за основаване на нов вид твърда батерия беше сложена на китайски учени от държавното управление и персонално от Си Дзинпин.

Новата батерия е от решаващо значение за развиването на китайската автомобилна промишленост. Днес Китай е най-големият производител на електрически транспортни средства. През предходната година в страната са създадени 8,1 млн. броя, от които 2,2 млн. са изнесени.

Китайски учени, производители на акумулатори и коли към този момент се сплотиха като част от държавен план за основаване на нова батерия. Той би трябвало да влезе в произвеждане не по-късно от 2030 година

Китайците към този момент са основали прототипи на водни акумулатори в лабораторията, които работят непрестанно в продължение на повече от 300 цикъла на зареждане и разреждане. Тяхната енергийна успеваемост доближава 78 %.

И това е с кадмиев електрод. Ако електродът е изработен от ванадий, животът на батерията може да се усили до 1000 цикъла на презареждане.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР