Китайските медии разпространяват в района на Централна и Източна Европа

...
Китайските медии разпространяват в района на Централна и Източна Европа
Коментари Харесай

Аналитик от MapInfluenCE: Китайската пропаганда нахлува в България в помощ на Кремъл -

Китайските медии популяризират в региона на Централна и Източна Европа пропагандата на Кремъл след изгубването от това пространство на съветската организация „ Спутник “, твърди Алиция Бахулска, анализатор по въпросите на Китай в Центъра за проучване на Азия в Университета за военни науки в Полша и плана MapInfluenCE, представена от портала Interia. Най-голяма пропагандна интензивност е регистрирана в България, Чехия, Полша и Румъния.

Бахулска е съавтор на отчет, оповестен през май като част от плана CHOICE (Китайски наблюдаващи в Централна и Източна Европа). В него откриватели от Централна Европа са анализирали посланията на китайските посолства, на държавната осведомителна организация Синхуа и Китайското интернационално радио (CRI) от 1 февруари до 19 април, адресирани до жителите на района. MapInfluenCE е интернационален план, прочут до 2020 година като ChinfluenCE, чиято задача е да проучва и прави оценка въздействието на властнически режими върху страните от Централна Европа, включително въздействието на Китай върху медиите, университетските общности и политическите елити. Изследва и взаимните хибридни дейности за агитация и дезинформация на Русия и Китай в района.

Според проучването, като се изключи че показват съветската позиция посредством своите медии, китайците се пробват и да организират лична осведомителна политика. Основната характерност на този разказ е неговият антиамерикански темперамент и представянето на европейските страни като пасивни обекти в политиката на по-големите играчи. Правителството в Пекин показва Централна и Източна Европа като подвластни от Съединени американски щати, а европейците като хипотетични „ жертви на американския империализъм “.

Лидерът в разпространяването на такива послания е Радио Китай за чужбина (CRI), което излъчва стратегии на 38 езика, измежду които и български. Българската секция има и новинарски уеб страница, участва и в обществените мрежи, в частност във фейсбук. Повествованието на CRI е намерено прокремълско, като упреква Съединени американски щати и НАТО за войната в Украйна, а на интернационалната сцена се пробва да показа Пекин като представител на мира. Показва дестабилизиращата роля на НАТО и демонстрира Съединени американски щати като безсрамен състезател, управителен само от личните си ползи, разяснява наличието на CRI в Източна Европа Бахулска.

Бахулска се стопира на полското наличие на CRI като образци за повтаряне на съветските тези за хипотетични биологически лаборатории в Украйна. CRI редовно акцентира расовите и етнически проблеми в Съединени американски щати. В българската секция риториката е същата: „ Триковете на Съединени американски щати в Азия удариха на камък “, „ Без безпорядък по света Съединени американски щати не са щастливи “, „ Виктор Орбан: Санкциите против Русия вредят на Европа “. „ Путин: енергийните наказания на Европа против Русия са стопански палач “.

На този декор формалните управляващи в България организират редица протоколни срещи, а в официалните съобщения след тях установяват „ обичайно положителните двустранни връзки “. Пример за това е срещата на военния министър Драгомир Заков с посланика на Китай Дун Сяодзюн, на която били разисквани настоящи въпроси за сигурността в района, а министър Заков „ срещна китайската страна с българската позиция по отношение на войната в Украйна, вследствие експанзията от страна на Русия и показа своите усещания от видяното в покрайнините на Киев. “ В официалното съобщение не се споделя каква е била позицията на китайската страна.

Два дни по-късно дипломатическата интензивност на Китай у нас е траяла със срещша на дипломат Дун с ръководителя на Групата за другарство с Китай Пламен Николов от „ ИТН “. На срещата българската и китайската страни изразили „ подготвеност за продължение на сполучливия политически разговор, който да бъде претворен в съответни на практика решения в стопанската, просветителната и културната сфери “.

Всички присъстващи или уверени, че „ занапред взаимоотношенията сред двете страни ще укрепват и ще се развиват. И за това ще допринесат, както допирните точки във визията за бъдещето, по този начин и дългата устойчива история в връзките сред Република България и Китайската национална република, и връзките сред българското Народно заседание и Общокитайското заседание на народните представители. “

На 14 май към този момент на територията на академически самостоятелния Великотърновски университет „ Св. Св. Кирил и Методий “ Дун Сяодзюн е участвал на националния кръг на Международното съревнование за студенти и възпитаници „ Китайски езиков мост “. Посланикът е припомнил пред присъстващите неофициалното заричане от МОН китайският език да бъде включен като алтернатива в матурите след 12 клас, което да насърчи проучването му у нас.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР