Китайските държавни служители и тези на свързани с държавата предприятия

...
Китайските държавни служители и тези на свързани с държавата предприятия
Коментари Харесай

Китай затяга ограниченията върху пътуванията в чужбина на държавни служители и банкери

Китайските държавни чиновници и тези на свързани с страната предприятия са изправени пред по-строги ограничавания върху частни пътувания в чужбина и инспекции на техните задгранични връзки, като част от акцията на Пекин против външното въздействие. Това излиза наяве от публични вести и от изказванията на над 10 души, осведомени с тематиката, оповестява " Ройтерс ".

Десет сегашни и някогашни държавни чиновници са декларирали, че рестриктивните мерки са разширени от 2021 година, с цел да включват забрани за задгранични пътувания, по-строги ограничавания за честотата и продължителността на пътуванията, тежки процедури за утвърждение, както и образования за дискретност преди тръгване. Според някогашните чиновници ограниченията не са свързани с COVID-19. Те приказват пред медиите при при изискване за анонимност заради чувствителността на тематиката. Те са работили в цялата страна като държавни чиновници, в държавни предприятия или по-широко в обществения бранш. Разказите им до някаква степен варират, само че са консистентни в описанието на засиления надзор на задграничните пътувания даже откакто Китай още веднъж отвори границите през януари.

" Ройтерс " също по този начин цитира осем обществени постановления от последните две години, оповестени от осем китайски държавни организации, в това число националния пенсионен фонд, които ускоряват разпоредбите по отношение на персоналните пътувания на служащите отвън Китай, без да разказват всички промени.

Други разкази и документи, прегледани от " Ройтерс ", демонстрират паралелни старания на централните и локалните китайски управляващи да картографират персоналните и фамилните връзки на хора, свързани с други страни.

Според някои специалисти този тип дейности от страна на Китай отразяват фокуса на президента Си Дзинпин върху националната сигурност на фона на тежките връзки със Запада. През последните месеци Китай насърчи жителите да вземат участие в антишпионска активност и вкара нови закони, които разшириха определението за шпионаж.

" Пекин е все по-параноичен по отношение на опасността от шпионаж от страна на западните страни; предотвратяването на излизане на държавни чиновници в чужбина може да бъде метод да се понижат опциите за шпиониране от страна на непознати сили ", сподели Нийл Томас, помощник по китайска политика в Азиатски институт за социална политика на Центъра за разбор на Китай във Вашингтон.

Нито Информационният офис на Държавния съвет, който обработва медийни запитвания от името на китайското държавно управление, нито което и да е от обвързваните с страната предприятия, китайското държавно управление и субектите на Комунистическата партия, разказани в този отчет, не дадоха отговор на въпросите на " Ройтерс " по отношение на рестриктивните мерки за пътешестване или събирането на данни.

Ограниченията за персонално пътешестване в чужбина от дълго време се ползват за висши държавни чиновници и държавни ръководители с достъп до поверителна информация. Сега обаче ограничавания стартират да включват държавните чиновници в Китай и 70 милиона чиновници в държавни предприятия.

Работниците на по-ниско равнище в China Construction Bank в Пекин и Шанхай могат да пътуват в чужбина по персонални аргументи единствено един път годишно и единствено за до 12 дни, съгласно двама банкери. И двамата схванаха за рестриктивните мерки, които съгласно тях са невиждани, когато аплайваха за отпуск при започване на 2023 година

Някои учители в държавните учебни заведения също се сблъскват с нови ограничавания при задгранични пътувания съгласно преподавател в югоизточната провинция Джъдзян и човек, осведомен с новите разпореждания, въведени в квартал на Шанхай тази година.

В един огромен клон на Китайската банка за развиване презокеанските пътувания са били неразрешени тази година, съгласно човек, който работи там. Служител на обвързван с страната съвместен фонд сподели, че рестриктивните мерки за пътешестване неотдавна са били разширени за нови чиновници в Хонконг и Сингапур. За момента не може да се дефинира дали рестриктивните мерки варират съгласно дестинацията.

Сред формалните вести, забелязани от " Ройтерс ", бяха наставления от звено по държавни въпроси в регион на град Нингбо през септември и от Националния съвет за социалноосигурителния фонд. И двете обрисуват по-строги инспекции на настояванията на чиновниците за персонални пътувания в чужбина.

В град Уенжоу клон на Общинското бюро за екологията на околната среда разгласява ревизирани правила през септември предходната година, в които се показва, че чиновниците могат да пътуват в чужбина единствено един път годишно и за не повече от месец.

Ван Жиан, някогашен водещ на китайската държавна телевизия, който ръководи самостоятелна медия в Япония, твърди, че управляващите може да се тормозят от наблюденията на публични лица отвън Китай. " Този външен контакт може незабелязано да повлияе на мисленето и осведомеността на тези чиновници ", посочи той. " Може да стартират да слагат под подозрение системата за ръководство на Комунистическата партия и да се чудят за какво е такава. "

Според различен документ, забелязан от " Ройтерс ", както и трима чиновници на китайско държавно дружество, китайските управляващи също по този начин изследват персоналните задгранични връзки на чиновниците. От края на предходната година са получили въпросници от органи като Комунистическата младежка лига, Китайския национален политически съвещателен комитет, локалните управляващи и съответните им работодатели. Формулярите изискват информация за родственици с непознато поданство или непрекъснато престояване в чужбина, както и детайлности за задгранична помощ или опит. Според източниците за първи път получават настояванията.

Мерките идват, на фона на усилването на китайското противопоставяне на задграничното въздействие. През август Министерството на държавната сигурност съобщи в обществената мрежа WeChat, че е разпознало китайски жител в Италия, обвинен в шпионаж за Централно разузнавателно управление на САЩ и предизвести, че има риск китайци да бъдат вербувани в чужбина. Централно разузнавателно управление на САЩ не отговори на искане за коментар.

Нийл Томас разяснява, че ограничението на пътуванията би имало последствия за взаимоотношението на Китай със света. " Колкото по-малко китайски чиновници вървят в чужбина, толкоз по-малко могат да се поучат от положителните неща, които непознатите държавни управления правят; толкоз по-малко са осведомени с непознатите общества и толкоз по-малко схващат по какъв начин Китай в действителност се възприема в света ", изясни той.

 

Източник News.bg

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР