Китайските държавни служители и служители на свързани с държавата предприятия

...
Китайските държавни служители и служители на свързани с държавата предприятия
Коментари Харесай

Китай затяга правилата за пътуване в чужбина за банкери и висши служители

Китайските държавни чиновници и чиновници на свързани с страната предприятия са изправени пред по-строги ограничавания за частни пътувания в чужбина и надзор на връзките им отвън страната, оповестяват източници на Reuters, осведомени с въпроса.

Новите ограничавания са част от напъните на Пекин да ограничи задграничното въздействие в страната.

Десет сегашни и някогашни чиновници описват пред осведомителната организация, че от 2021 година насам рестриктивните мерки са били разширени и включват забрани за пътешестване в чужбина, по-строги ограничавания за честотата и продължителността на пътуванията, тежки процедури за утвърждение и образование за дискретност преди тръгване.

Reuters цитира осем обществени известия от последните две години от осем държавни институции, в това число националния пенсионен фонд, в които се показва, че се стягат разпоредбите за персоналните пътувания отвън Китай, без да се показват в детайли всички промени.

„ Други документи демонстрират паралелни старания на централните и локалните китайски управляващи да картографират персоналните и фамилните връзки на държавните и обвързваните с страната чиновници с други страни. Действията отразяват фокуса на президента Си Дзинпин върху националната сигурност на фона на изострените връзки със Запада “, показва още осведомителната организация и напомня, че през последните месеци Китай предизвиква жителите да вземат участие в антишпионска активност и вкарва нови закони, които уголемяват определението за шпионаж.

" Пекин е все по-параноичен по отношение на опасността от шпионаж от страна на западните страни и възпрепятстването на държавните чиновници да отидат в чужбина може да бъде метод да се понижат опциите за шпионаж от страна на непознати сили ", споделя Нийл Томас, помощник по китайска политика в Центъра за разбор на Китай към Института за политика " Азиатско общество " във Вашингтон.

Политическата идеология също е фактор, споделя Томас, защото Си желае да " търси хрумвания от вътрешната страна ", а не ентусиазъм от Запада.

Нови ограничавания

Ограниченията за персонални пътувания в чужбина от дълго време се ползват за висши държавни чиновници и ръководители на държавни институции, които имат достъп до поверителна информация. Reuters  установява, че тези ограничавания към този момент се популяризират и измежду държавните чиновници в Китай, които съгласно последните данни от 2015 година наброяват 7 млн. души, и 70 млн. служащи в държавни предприятия.

Двама банкери дават образец пред осведомителната организация със чиновниците на по-ниско равнище в China Construction Bank в Пекин и Шанхай, които могат да пътуват в чужбина по персонални аргументи единствено един път годишно и то единствено за 12 дни.

В един от огромните клонове на държавния заемодател China Development Bank пътуванията в чужбина също са неразрешени през тази година, твърди различен източник на Reuters, който работи там, до момента в който чиновник на обвързван с страната съвместен фонд декларира, че рестриктивните мерки за пътешестване са били разширени неотдавна и за новите чиновници в Хонконг и Сингапур.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР