Китайски изтребител е минал на около три метра от американски

...
Китайски изтребител е минал на около три метра от американски
Коментари Харесай

Китайски изтребител и бомбардировач на САЩ се разминаха на косъм от сблъсък

Китайски изтребител е минал на към три метра от американски бомбардировач Б-52 над Южнокитайско море, като едвам не е предизвикал случай, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на Пентагона. В изказването на военните се акцентира действителната опция за акцидент на фона на битката на двете страни за въздействие в този район, прецизира организацията.

По време на нощното прехващане двумоторен китайски изтребител „ Шънян Чжай-11 “ се е доближил до аероплан на американските военновъздушни сили с „ неконтролирана превишена скорост, минавайки изпод, начело и на разстояние от три метра от бомбардировача Б-52, излагайки на заплаха от конфликт и двете летателни средства “, съобщи Индо-тихоокеанското командване на Съединени американски щати.

Обезпокоени сме, че този водач не е съзнавал какъв брой близо е бил от злополука, показват американските военни.

За момента китайското Министерство на външните работи не е дало отговор на запитването на АП за коментар. Агенцията напомня, че при сходен случай през май китайското държавно управление е отхвърлило американските възражения и е изискало Вашингтон да престане да прави сходни полети над Южнокитайско море. 

Китай става все по-настъпателен в предявяването на претенциите си към по-голямата част на Южнокитайско море като към свои териториални води. Съединени американски щати и други страни, които употребяват голямото пространство на океана за мореплаване, не одобряват тази позиция.

Претенциите на Китай доведоха до продължителни териториални разногласия с други страни с изход на Южнокитайско море, което е един от значимите международни търговски направления. Миналата седмица транспортен съд на китайската брегова защита и един от корабите на китайската морска милиция се сблъскаха поотделно с транспортен съд на филипинската брегова защита и с военно снабдително корабче край противоречив атол.

Американският бомбардировач Б-52 е правил „ нормална законна интервенция в интернационално въздушно пространство над Южнокитайско море “, когато е бил прехванат от китайския военен аероплан „ Шънян Чжай-11 “ във вторник, разгласи армията на Съединени американски щати. Прехващанията са нормални, като по думите на американската страна от есента на на 2021 година са регистрирани повече от 180 сходни случая, въпреки и да не е постоянно срещано самолетите да се разминават на толкоз малко разстояние. АП счита, че възходящото напрежение сред Пекин и Вашингтон би ескалирало при възможен конфликт сред самолети на двете страни.

Американската войска съобщи, че случилото се няма да промени метода ѝ в района.

„ Съединени американски щати ще продължат да летят, плават и работят – безвредно и отговорно – доколкото интернационалните закони го разрешават “, гласи изказването.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР