Китай цензурира местния феминизъм, феминистка ученка е в неговите списъци с бестселъри

...
75-годишна японска феминистка ученка, която не е омъжена и няма
Коментари Харесай

75-годишна японска феминистка ученка, която не е омъжена и няма деца, не е този вид на човек, който бихте очаквали да стане известен в Китай

От KANIS LEUNG Associated Press 29 септември 2023 г., 12:14 ч. Правителството на Китай насърчава все по-консервативни социални ценности, като насърчава жените да се съсредоточат върху отглеждането на деца. Тя порази движенията на гражданското общество и създаде закони, за да прогони чуждото влияние.

Така че 75-годишна японска учена феминистка, която не е омъжена и не да имат деца е малко вероятна знаменитост в строго цензурирания интернет на страната.

Но Чизуко Уено, почетен професор в Токийския университет, е феномен. Тя стана известна в Китай през 2019 г. с реч, която критикува социалните очаквания жените да се държат сладки и натиска, пред който са изправени, за да скрият успеха си.

Популярността на Уено отразява нарастване на интереса към правата на жените, каза Лета Хонг Финчър, научен сътрудник в източноазиатския институт Уедърхед, която е писала за половата дискриминация и феминизма в Китай.

Преди около десетилетие в Китай имаше буйно феминистко движение, което организира протести като окупиране на мъжка тоалетна с искане за повече тоалетни за жени или маршируване в булчински рокли, опръскани с фалшива кръв, за да привлече вниманието към домашното насилие. Но това движение беше заглушено, тъй като администрацията на президента Си Дзинпин затегна контрола върху гражданското общество и насърчи консервативните семейни ценности в опит да насърчи раждаемостта.

Ueno отхвърли множество искания да бъде интервюиран за тази история.

В континентален Китай книгите на Уено са продадени повече от половин милион копия през първата половина на 2023 г., според инструмента за проследяване на продажбите Beijing OpenBook , а 26 бяха налични в китайските книжарници към септември. Те обхващат теми, вариращи от „мизогиния“ в японското общество до феминистки подходи към проблемите на грижите за възрастни хора в застаряващото общество.

„Започвайки от границата“, колекция от писма между Уено и Сузуми Сузуки, писател, снимал се в японско порно, оглави списъка Книги на годината за 2022 г. на популярната китайска платформа за рецензии Douban.

Феновете казаха, че откровеността на Уено относно избора да не се жени или да има деца я прави модел за подражание.

Едит Као, писателка, която говори при условие да бъде идентифицирана с нейния английски псевдоним поради страх от отмъщение на правителството, каза, че е видяла жена от Източна Азия да успява без семейството й помогна да реши да не се жени. Ян Сяо, завършила студентка, каза, че примерът на Уено е помогнал да облекчи тревогите й от това, че е необвързана, и я е вдъхновил да започне да резервира почивки сама, за да изгради увереност. проблем дори сред китайските фенове на Уено. По-рано тази година фенове нападнаха китайски видео блогър, който попита Уено дали не се е омъжила, защото „е била наранена от мъже“, като каза, че блогърът е подсилил традиционните предположения. Това постави началото на поредица от онлайн разговори за брака и феминизма, които продължиха месеци, като свързани хаштагове привлякоха около 580 милиона показвания в социалната медийна платформа Weibo, подобна на Twitter.

Ueno не пише за Китай и това вероятно е една от основните причини нейните книги да са избягали от цензурата, каза Хонг Финчър.

Феминистките идеи не са забранени в Китай, но властите гледат на всякакъв активизъм с подозрение.

Полицията редовно привиква собственици на книжарници и кафенета и ги притиска да отменят събития с феминистична тематика, казаха няколко организатори и основатели на Асошиейтед прес. Онлайн публикации, които се отнасят до движението #MeToo се изтриват, а националистическите блогъри атакуват феминистките с публично присъствие като чуждестранни агенти.

Китайският журналист и активист Хуанг Сюецин, който помогна за разпалването на първия високопоставен #MeToo в Китай случай, беше съден миналата седмица за предполагаемо подбуждане към подривна дейност срещу държавната власт. Според копие от обвинителния акт, публикувано от поддръжници на Хуанг, тя е обвинена в публикуване на „бунтовни“ статии и подпомагане на обучителни дейности за „ненасилствени движения“.

Протестите и кампаниите вече не са възможни, каза Лу Пин, китайска феминистка активистка, базирана в САЩ, което означава, че феминизмът е ограничен до индивидуални действия и малки групи. Бумът на Ueno, каза тя, е помогнал да се запазят феминистките идеи в „законния“ мейнстрийм.

Меган Джи, 30-годишен финансов анализатор, каза това Едва когато прочете една от книгите на Уено, тя започна да се интересува от идеите на феминистките.

Това й помогна да се изправи срещу шефа си, когато той започна да я гали отново на караоке парти след работа с колеги и потенциални бизнес партньори. Тя работи в конкурентна индустрия, в която напасването на партита след работа се счита за жизненоважно за нейната работа и друга жена не беше казала нищо, когато пиян мениджър сложи ръка през рамото й.

Но когато шефът й започна да я тормози да пее, тя извика: „Уважаваш ли ме? За кого ме приемате? Колегите й бяха шокирани, но шефът на Джи се извини, както на място, така и на следващия ден. Джи каза, че не е претърпяла отмъщение и оттогава в офиса не са се случвали неудобни партита.

AP не можа независимо да провери акаунта на Джи и тя поиска да бъде идентифицирана с нейното английско име, за да избегне последствия от нейната компания.

Гуо Кингюан, 35-годишен копирайтър, каза, че четенето на Уено го е накарало да разпита как виждаше жените. Той спря да говори за външния вид на жените с приятелите си, каза той, и потърси детски книги за дъщеря си, които не насърчават стереотипните роли на пола.

Cao, писателка, която също предлага подкрепа на жертвите на домашно насилие, каза, че има проблеми, които четенето на феминистки книги няма да разреши.

Две години след като Китай за първи път добави „сексуален тормоз ” като причина за съдебни дела през 2019 г. Центърът за услуги за развитие на семейството и общността Yuanzhong, базирана в Пекин нестопанска група, установи, че само 24 случая, използващи закона, са записани в национална база данни. Изследователите идентифицираха 12 други случая, свързани със сексуален тормоз, които бяха заведени с помощта на други закони.

Вдъхновеният от Ueno феминизъм едва ли ще доведе до пряк натиск за промяна на законите. Това е много по-кротко от предишните вълни на активизъм, въпреки че може да е по-широко разпространено.

Но „дори думите й да не могат да доведат до промяна в политиката“, каза Цао , те „допълнително са подклаждали основна сила.“

___

AP изследовател Wanqing Chen в Пекин допринесе за тази история.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР