Китай обеща да „защити суверенитета“, след като тайванският лидер посети САЩ

...
Китай обеща да предприеме насилствени мерки за решителна защита на
Коментари Харесай

Китай обеща да предприеме „насилствени мерки за решителна защита на националния суверенитет и териториална цялост“, след като осъди посещението на вицепрезидента на Тайван Уилям Лай Чинг-те в Съединени щати.

„В самото сърце на основните интереси на Китай, тайванският въпрос е основата на политическата основа на китайско-американските отношения и първата червена линия, която не трябва да се пресича в китайско-американските отношения“, Уан Уенбин, говорител за Министерството на външните работи на Китай, каза в петък.

Той каза, че решението на Вашингтон да организира т. нар. „междинна спирка“ за Лай е изпратило „сериозно погрешни сигнали към сепаратистките сили за „независимост на Тайван“, съобщи телевизионният оператор CGTN.

Китай твърди, че Тайван е негова територия и осъди транзитните спирки в САЩ, наричайки Лай сепаратист „смутител“.

Уанг каза, че САЩ „упорито следват стратегията за използване на остров Тайван за контрол над Китай и продължават да изтласкват принципа за един Китай“, според базирания в Пекин всекидневник Global Times.

Коментарите на Уанг дойдоха, след като Лай се върна от деликатно посещение в САЩ. Официално пътуването беше само транзитно: първо в Ню Йорк и след това в Сан Франциско, на път за и от Парагвай, за да присъства на встъпването в длъжност на президента Сантяго Пеня.

Лай е фаворит за следващ президент на Тайван на изборите, насрочени за януари. Президентът Tsai Ing-wen не може да се кандидатира отново след два мандата.


Китай особено не харесва Лай заради коментарите, които е правил преди това, че е „практичен работник за независимостта на Тайван“, въпреки че той обеща по време на предизборната си кампания да запази статуквото и предложи разговори с Пекин.

Докато беше в САЩ, Лай изнесе реч пред тайванската общност и се срещна с служители от Американския институт в Тайван (AIT), управлявана от правителството на САЩ организация с нестопанска цел, която се занимава с неофициални отношения.

Тайвански официални лица казаха, че Китай вероятно ще проведе военни учения тази седмица близо до острова, използвайки междинните кацания на Лай в САЩ като претекст за сплашване на гласоподавателите преди президентските избори догодина и да ги накара да се „страхуват от войната“.

Демократично управляваният Тайван досега не е съобщил за необичайни китайски военни движения в близост до острова.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР