Китай не трябва да има никаква роля в полицията на

...
Китай не трябва да има никаква роля в полицията на
Коментари Харесай

И Австралия недоволна от китайската полиция в Кирибати

Китай не би трябвало да има " никаква роля " в полицията на тихоокеанските острови. Това съобщи австралийският министър за тихоокеанския район Пат Конрой, представен от " Ройтерс ".

Той уточни, че Австралия ще образова повече локални сили за сигурност, с цел да бъдат запълнени пропуските.

Изявлението му пристигна, откакто стана ясно, че

В понеделник тихоокеанските страни да не одобряват помощ от китайските сили за сигурност.

Миналата седмица изпълняващият длъжността полицейски комисар на Кирибати Йери Аритиера съобщи, че китайски униформени чиновници вземат участие в публичната полиция и в стратегия за база данни за закононарушения.

В Кирибати няма австралийска полиция, макар че Канбера даде обещание да финансира нова полицейска радиомрежа, полицейски казарми и двама съветници по морска сигурност оказват помощ на полицията на Кирибати за поддръжката на дарен патрулен транспортен съд.
 Съединени американски щати се разтревожиха от китайската полиция в Кирибати
Съединени американски щати се разтревожиха от китайската полиция в Кирибати

Вашингтон предизвести тихоокеанските страни да не оказват помощ на китайските сили за сигурност

Кирибати - страна със 115 000 поданици, се счита за стратегическа, макар че е дребна, защото е относително покрай Хаваите (нейният непосредствен остров е на 2160 км южно от Хонолулу) и управлява една от най-големите изключителни стопански зони в света, обхващаща над 3,5 милиона квадратни километра от Тихоокеанския район.

Новината за китайската полиция, работеща там, идва в миг, когато Пекин възобновява напъните си за разширение на връзките за сигурност на тихоокеанските острови в засилващо се съревнование със Съединените щати.

" Наясно сме, че Китай търсят по-голяма роля в сигурността в Тихия океан и сме поредни в своето виждане, че няма роля за Китай в полицията или в по-широката сигурност в Тихия океан " , акцентира Конрой.

През 2022 година водачите на тихоокеанските острови се споразумяха на среща на районния блок на Тихоокеанския островен конгрес да запълнят всички пропуски в сигурността в границите на " тихоокеанското семейство ", уточни той.

Пекин обаче разположи своя през 2022 година след скрито съглашение за сигурност, разкритикувано от Вашингтон и Канбера като подкопаващо районната непоклатимост.
 Китай печели позиции в Тихия океан със своя полиция в Кирибати
Китай печели позиции в Тихия океан със своя полиция в Кирибати

Островната страна се счита за стратегическа в района

Конрой съобщи, че Австралия би желала полицията от Папуа Нова Гвинея, Фиджи и други тихоокеански страни да играе по-голяма роля в подпомагането на своите съседи във връзка с сигурността.

За тази цел Канбера финансира районен полицейски център за образование в Папуа Нова Гвинея, означи той.

" Това е модел отсега нататък - когато Тихият океан се сплоти, с цел да поддържа потребностите и стремежите за сигурност на други тихоокеански страни. Австралия играе роля, само че може не всеки път да я водим ", разясни министърът.

В понеделник Държавният департамент на Съединени американски щати предизвести тихоокеанските островни страни да не одобряват сили за сигурност от Китай, защото това " рискува да подхранва районно и интернационално напрежение " . Няколко американски сенатори също показаха угриженост по отношение на китайската полиция в Кирибати.

Миналия месец посланикът на Китай в Австралия съобщи, че страната му има тактика за основаване на полицейски връзки с тихоокеанските страни, с цел да помогне за поддържането на обществения ред, и акцентира, че това не би трябвало да провокира безпокойствие в Австралия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР