Киното прави някои представители на животинското царство истински звезди. Такъв

...
Киното прави някои представители на животинското царство истински звезди. Такъв
Коментари Харесай

Риба Клоун

Киното прави някои представители на животинското царство същински звезди. Такъв е казусът и с рибата смешник, станала известна като рибка Немо поради хитовия филм Търсенето на Немо. Акваристите я избират обаче освен поради това, само че и поради ярките цветове в нейната багра, в искрящи блестящо оранжеви, бели и черни линии, които я вършат изключително пъстра. Селекциите са я създали още по-интересна, тъй като има и черни клоуни с присъщи бели линии, което провокира още по-голяма неспокойствие измежду феновете на пъстрите красиви риби.

Какво съставлява рибата смешник, тази неповторимо забавна и красива риба и от кое място идва, е въпрос, чийто отговор може да задоволи любознателността на хората, запленени от морските жители.

Произход на рибата смешник

Рибата смешник с латинско наименование Amphiprion ocellaris е тропическа морска риба, принадлежаща към семейство Pomacentridae.

Amphiprion ocellaris се среща в разнообразни цветове, според от това кое е нейното местообитание. Нейното витално пространство е изключително необичайно, тя населява актиниите. Това са морски животни, които наподобяват на подводни цветя, и имат стотици отровни пипала, хранят се с риба, убивайки я с отровните си пипала.

Рибата смешник обаче има имунитет към отровата на анемонията и по тази причина живее паралелно с нея, с цел да може анемониите да я пазят от хищници.

Местообитания и разпространяване на риба смешник

Amphiprion ocellaris, подправената риба смешник, се среща в елементи от Азия и Австралия. Ареалът на типа включва Северозападна Австралия, Югоизточна Азия и стига чак на север до островите Рюкю в Япония.

Amphiprion ocellaris населява коралови рифове и предпазени лагуни в дълбочина до 15 метра. По-конкретно, тя се намира основно в или покрай анемоните като част от симбиотична връзка.

Как наподобява рибата смешник

Обикновената риба смешник е дребна риба, която пораства до 11 сантиметра. Тялото на тази хубавица има набит тип и овална форма. Компресирана е странично, с кръговиден профил. Оцветяването на рибата коун е оранжево до червеникаво-кафяво, само че може да бъде и черно, когато се намира в някои избрани области като Северната територия в Австралия.

 Риба Немо Снимка: Kaytspace/pixabay.com

Има три отвесни бели линии, обрисувани с фина черна линия. Първата минава тъкмо зад окото, втората в средата на тялото се уголемява напред към главата централно, а третата обикаля опашното стъбълце.

Всички перки също са обрисувани с фина черна линия. Amphiprion ocellaris постоянно се бърка с Amphiprion percula, която има безусловно същите цветове и шарки на пръв взор, само че се отличава с дебелината на черните очертания. Освен това Amphiprion ocellaris има по-висока гръбна перка и нормално има 11 шипа на гръбната перка против 10 шипа при Amphiprion percula.

Поведение на рибата смешник

Amphiprion ocellaris е дневна риба. Това е риба - хермафродит, което значи, че мъжкият може да промени пола си на женски през живота си и да живее в харем, в който открита подчиненост на владичество, ръководи групата и поддържа индивидите в избран обществен сан. Той е нападателно териториален и е изцяло подвластен от своята морска анемона.

Младите представители срещат компликации при намирането на морска анемона, в която да живеят, защото имат потребност от анемона за оцеляване и заслон. Трудността идва от обстоятелството, че във всяка анемона има подчиненост. По този метод, когато нов млад образец влезе в анемона, той стартира от дъното на обществената стълба, където постоянно е жертва на експанзия от страна на други риби-клоуни. Тази експанзия от други риби от типа в анемонията може да докара до изпъждане на младите екземпляри от анемоните и оставяне да търсят друга анемония за заслон.

Проучванията демонстрират, че има връзка сред размера на групата и размера на пластира, който населяват. Тази корелация обаче не допуска, че подчинените членове на групата имат по-малко запаси. По-вероятно е въздействието на размера на корекцията върху члена на групата да господства във взаимоотношенията.

С какво се храни рибата смешник

Amphiprion ocellaris се храни с планктон и водорасли, заради което се смята за всеядна. Храненето на рибата смешник също се въздейства от йерархията в групите на типа. Тъй като по-малките, по-малко преобладаващи риби са изправени пред експанзия от по-агресивните риби, те имат по-малко сила за търсене на храна.

По този метод те нормално не ядат толкоз доста, колкото преобладаващите риби, както заради понижената сила, по този начин също и заради нарасналата заплаха, пред която са изправени, когато изоставен анемонията си, защото са по-малки. С други думи, по-голямата риба смешник нормално пътува по-далеч от по-малката риба.

Като цяло рибата смешник се храни с водорасли, копеподи и зоопланктон.

Размножаване при рибите смешник

Amphiprion ocellaris има репродуктивно държание, доста сходно на това на всички анемони. Те имат моногамни системи за чифтосване и в процесите си на мятане на хайвера си също имат идентични равнища на настъпателност сред мъжките и женските. Освен това има репродуктивна подчиненост, която съществува сред възрастта и пола. Рибите смешник в началото са мъжки, а най-голямата риба в група става женска.

Няма доста данни за размножаването на рибата смешник. Въпреки това е видяно сходно държание във всички риби анемони. Те имат моногамни системи за чифтосване и са териториални на своята анемония.

 Риба Клоун от Търсенето на Немо Снимка: fridzema/pixabay.com

Мъжките риби смешник стават по-агресивни по време на мятане на хайвера. Поведението на мъжките също се трансформира, с цел да притегли женските: хапане, гонене, удължение на перките. Преди мятане на хайвера мъжкият приготвя гнездото покрай анемоната тъй че пипалата на анемоната да могат да защитят гнездото.

След като мъжкият преследва женската риба смешник до гнездото, женската стартира процеса на мятане на хайвера. Тя снася яйца за към един до два часа и по-късно напуща гнездото, с цел да може мъжкият да оплоди яйцата. Излюпването на яйцата лишава почти шест до осем дни, като този интервал от време може да бъде повлиян от температурата на водата. Поради външното оплождане мъжките нормално се грижат за яйцата. Те също имат отговорност да ядат инфектирани с гъбички или неоплодени яйца и да раздухват яйцата.

Яйцата на рибата смешник са прикрепени към субстрата с фина нишка. Инкубацията се въздейства от температурата на водата, колкото по-хладна е водата, толкоз по-дълъг е инкубационният интервал, само че като цяло са нужни 6-8 дни преди да настъпи излюпване.

Етапът на планктонна ларва продължава от 8-12 дни и приключва, когато младите риби се утаят, върнат се на дъното и се опитат да намерят анемония, която да населяват.

Отглеждане на риба смешник в аквариума

Тази риба е търсена от акваристите поради красивите си ярки цветове и се употребява като част от търговията с аквариумни тропически риби. Търсят се обаче единствено избрани цветове и е значимо акваристът да има положителни знания, с цел да я настани в подобаваща за нея среда, а не в инцидентен аквариум.

Освен това типът се употребява в проучванията, защото могат елементарно да се отглеждат риби клоуни. Това огромно търсене в търговията е рисково за популацията им заради свръхексплоатация на типа.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР