Кихате, носът ви не спира да тече и имате желание

...
Кихате, носът ви не спира да тече и имате желание
Коментари Харесай

Фармацевт съветва: Пролетта и лятото носят алергии – как да се справим с тях?

Кихате, носът ви не стопира да тече и имате предпочитание непрекъснато да търкате очите си. Това са признаците на сезонните алергии , които се предизвикват от цветния прашец от избрани типове дървета, цветя, треви или бурени. Във всеки един сезон има разнообразни фактори на околната среда, които могат да провокират алергична реакция . Ето за какво това положение се ускорява най-вече напролет и есента, когато има най-вече зеленина и разнообразни фактори за алергична реакция.

Алергията се появява, когато имунната система на индивида реагира на субстанции в околната среда, които са безвредни за множеството хора. Тези субстанции са известни като алергени и се намират в праховите   акари , домашни любимци, пъстър прашец, инсекти, кърлежи, плесени, храни и някои медикаменти. За множеството алергии съществуват ефикасни благоприятни условия за профилактика и лекуване .

Красимира Стоянова, фармацевт. Снимка: Искра.бг

По тематиката беседваме с магистър-фармацевта Красимира Стоянова, началник аптека . Тя сподели пред Искра.бг :

„ Алергията е реакция на организма към непознати сътрудници, които той възприема като непознати и стартира да нападна. След попадането им в организма се стига до една бурна изразена реакция. Алергии се разделят на няколко типа:

– сезонни към, които се причислява сенната хрема, която е реакция към полемите след растежа на растенията.
– целогодишни, които не зависят от сезона и са най-често свързани с акарите в домашния прахуляк, мухъла и влагата.
– в работна среда – различени типове прахуляк, изкуствени субстанции, лекарства.
– различени типове храни – яйца, глутен, ягоди и други. “

„ За този интервал най-честите са сезонните алергии, които съставляват инфектиране на горните дихателни пътища. Те са с един непрекъснат сърбеж, възприятие на парене, отичане, оток на мястото на контакт с алергена. Най-често това е носната лигавица, при което се получава кихане, дишането се затруднява, може очите да се възпалят, показва се с непрекъснато сърбене и сълзене на окото. При инфектиране на носната лигавица, може да намалее обонянието “ , уточни фармацевта.

По думите на Стоянова първото нещо, което се предлага при алергия е да се заобикаля съответния алерген . Тя посъветва през пролетно-летния сезон, с цел да се предотврати тежка клинична картина, да се употребяват антихистаминови препарати , които да се стартират 10-14 дни преди поленовия сезон.

„ Има артикули, които са за локално предотвратяване, които се впръскват в носа, поставяйки преграда, с цел да няма контакт към лигавицата. При тежки случаи е хубаво да се организира една характерна имунотерапия. Тя се назначава от доктор, след съответните проучвания, която е с инжекционен курс. Като при нея последователно в организма се вкарват минимални количества от съответния алерген, организмът привиква към него и не реагира по този начин бурно. Нейният резултат се съпоставя с това на общоприетата терапия с антихистамини “ , обясни фармацевтът.

За феновете на домашното лекуване се предлага да се употребява за предварителна защита на сенната хрема съчетанието на разнообразни типове билки. Например чай от коприва и мащерка – 2 супени лъжици коприва се смесват с 1 супена лъжица мащерка. Слагат се в половин литър вряща вода, при което се запарват за 15 минути, след което се пие денем 3-4 пъти.

Красимира Стоянова сподели, че у нас имаме експерт по полеми – биолог Мариела Христова . По думите й тя е изготвила календар на полемите във въздуха в интервала от февруари до октомври . Календарът е направен в резултата на разнообразни наблюдения и важи за София, само че може да бъде ориентир за хората в страната, предразположени към алергии.

Фармацевтът разяснява по кое време е належащо да се потърси лекарска помощ :

Голяма част от хората – 30-40%, знаят, че имат алергия. Хубаво е с изключение на ограниченията, които взимат, при обостряна реакция – отичане на носната лигавица, мъчно дишане, оток на езика, е наложително да се потърси лекарска помощ. Ако тази предразположеност към алергии е от детската възраст, е добре да се потърси експерт – имунолог. Не би трябвало да се подценяват алергиите към жилищните инсекти. При хора, които демонстрират алергия към жилото, е съвсем наложително да се организира имунотерапия, тъй като подобен тип алергията провокира анафилактичен потрес, който може да бъде с съдбовен излаз. При провеждането на тази имунотерапия се свежда бурната реакция на организма съвсем до най-малко, при което съдбовният излаз ще се избегне. “

Във всеки един сезон има разнообразни фактори на околната среда, които могат да провокират алергична реакция . За мнозина сезонните алергии са най-лошата част от пролетта, достигайки връх към първата седмица на май . Летните алергии нормално не са толкоз тежки като тези напролет или есента, тъй като опрашването на дърветата значително е спряло.

Специалистите поучават, с цел да се предпазим от алергиите , би трябвало да проветряват по-често затворените пространства, да заобикалят места с доста треви и да се съблюдава по-добра хигиена.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР