Киберспециалисти ще помогат на политици, служители на изборите и други

...
Киберспециалисти ще помогат на политици, служители на изборите и други
Коментари Харесай

Великобритания засилва киберсигурността около предстоящите избори

Киберспециалисти ще помогат на политици, чиновници на изборите и други лица с висок риск от хакове от задгранични шпиони преди изборите във Великобританя, съобщи " Ройтерс ".

Британското държавно управление осведоми за възходяща опасност за демокрацията от хора, разпространяващи дезинформация и подправено наличие, основано от AI онлайн и други страни, които се пробват да се намесят в политическия развой.

Премиерът Риши Сунак и английските шефове по сигурността предизвестиха, че съветското разузнаване и групи, свързани с китайската страна, се пробват да нападат английски институции и лица, в това число депутати.

През декември месец 2023 година външното министерство наложи наказания на двама съветски хакери, които се допуска, че работят за Федерална работа за сигурност на Руската федерация (ФСБ), за да нападат политици, публицисти и други групи, като най-вече се целят към персоналните имейл кутии.

И Москва, и Пекин отхвърлят обвиняванията, като Русия съобщи, че Англия няма доказателства за обвиняванията в цифрова шпионска акция. От своя страна Китай подлага на критика Лондон, че неведнъж популяризира обвинявания за китайски шпиони и хакерски атаки.

Националният център за киберсигурност, част от английската шпионска организация GCHQ, съобщи, че оценката му е, че сметките на претенденти и чиновници на изборите са " съвсем несъмнено привлекателни цели за киберпрестъпници, които желаят да правят шпионски интервенции ".

Джонатан Елисън, шеф на NCSC за национална резистентност и бъдещи технологии, акцентира, че хората, които " играят значима роля " са привлекателна цел за хакерски атаки. Поради тази причина, добави Елисън, киберспециалистите ще поддържат хората, които ще се явят на избори или ще работят за тяхното приготовление.

Онези, които се смятат за изложени на риск, ще могат да получат спомагателна сигурност на персоналните си устройства, за да ги предпазят от злоумишлен програмен продукт, фишинг имейли, които са изпратени от видимо приближен адресант, с цел да накарат хората да разкрият поверителна информация и други закани.

Припомняме, че на 13 май великобританските власти обвиниха трима мъже в предполагаемо подкрепяне на разследващите служби на Хонконг и в непозната интервенция. На 14 май  водачът на Хонконг Джон Лий прикани английските власти за цялостна информация за арестите на тримата мъже и в същия ден външното министерство на Велиокбритания привика китайския дипломат на диалог поради упрекнатите. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР