Казва се, че в миналото светът бил поделен, а на

...
Казва се, че в миналото светът бил поделен, а на
Коментари Харесай

Какви са поверията и суеверията по Никулден, които ще ви донесат само късмет и здраве

Казва се, че в предишното светът бил поделен, а на свети Никола се паднали моретата, реките и езерата и той управлява всички морски стихии и ветрове, и се грижи за водните жители.

Свети Никола покровителства моряците и риболовците, на него се молят те, когато изпаднат в неволя посред морето.
Никулденски шаран – ето по този начин го подготвя баба и постоянно се топи в устата
Истината е, че тази риба може да е феноменално вкусна и топяща се в устата, в случай че съблюдаваме изпитана рецепта, завещана ни от някоя баба, л...

Нещо забавно, което малко на брой знаят, е че свети Никола е и покровител на фамилията и рода и той покровителства също банкерите, търговците и ловците.

На трапезата на Никулден би трябвало да има риба с люспи, с цел да е плодородната годината на фамилията, а съгласно поверието, в случай че на никулденската маса се сервира риба без люспи, то това вещае бедна година за цялото семейство.

По традиция на трапезата би трябвало да има шаран, тъй като се счита, че шаранът е прислужник на Свети Никола, и когато чистите люспите на рибата, би трябвало да сте доста деликатни те да не паднат на земята. Ако паднат, би трябвало незабавно да ги вдигнете и да внимавате никой да не ги настъпи преди този момент, тъй като е на неприятен шанс.

Люспите от шарана би трябвало да се пазят, раздават и да се сложат в портфейла и се пазят цяла година, с цел да носят пари на индивида. Миналогодишните люспи би трябвало да се пуснат на течаща вода.
Утре е Никулден! Направете тези неща, в случай че желаете да имате здраве и шанс
На 6 декември всяка година се уважава Св. Николай Чудотворец. Този празник е прочут като Никулден и се празнува от моряци, риболовци, банке...

Костите от никулденската риба не трябва да се хвърлят, а би трябвало да се изгорят, заровят или пуснат по вода.

След като завърши вечерята на Никулден, трапезата не трябва да се подвига.

Ако някоя жена желае да се задоми, би трябвало да помоли свети Никола за това рано сутринта в деня на празника, като съгласно едно остаряло поверия майките би трябвало да запазят костта от главата на шарана, която в предишното се пришивала на шапките на новородените бебета, с цел да ги пази от " зли очи " и заболявания.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР