Катя Максимова, The InsiderСлед началото на пълномащабната война срещу Украйна,

...
Катя Максимова, The InsiderСлед началото на пълномащабната война срещу Украйна,
Коментари Харесай

Маг на служба във ФСБ или как Кремъл използва „екстрасенси“ за политическа пропаганда

Катя Максимова, The Insider

След началото на пълномащабната война против Украйна, руснаците от ден на ден гледат вести и политически излъчвания. Уморените от неизвестността фенове се трансферираха и на стратегии за свръхестественото. Руснаците все по-често гледат излъчвания с гледачки и ток-шоу с присъединяване на „ патриотични екстрасенси “, които пророкуват по държавната телевизия велико бъдеще на Русия. Свръхестествената тема се насърчава „ от горната страна “, а

Z-екстрасенсите се трансфораха в част от кремълската агитация

Любопитен факт е, че през последната година все по-често специалисти в нападателните политически ток-шоу стават всякакви екстрасенси, гледачки и астролози.
През втората половина на януари 2023 година в 16 от общо 80 издания на предаването на Малахов попадат в топ 100 на най-гледани като 11 от тези 16 са били отдадени на „ свръхестествени тематики “: „ Предсказанията на чеченския ясновидец “, „ Военните екстрасенси на предната линия “, „ Хората Х са измежду нас “ – съдейки по тези заглавия държавната телевизия „ Россия 1 “ облъчва феновете си благодарение на ясновидството.
Главни посетители в телевизионните излъчвания фактически станаха таролози, нумеролози, астролози и екстрасенси. Променена е и тематиката: участниците разискват военни и обществено-политически тематики, вършат предсказания за изхода на войната с Украйна, бъдещето на Русия и Владимир Путин.
Още едно „ свръхестествено политическо шоу наречено „ Новите съветски сензации “ набира висок рейтинг по НТВ. Предаването за „ наследника на Ванга “ заема трето място в топ 100 на най-популярните излъчвания през седмицата, дружно с още 16 излъчвания. Шест от тях са отдадени на това да поливат с мръсотия президента на Украйна: „ Как да отнемеш мъжа на Зеленски “, „ Звездите срещу Зеленски “, „ Богинята на гибелта на Зеленски “, „ Кланът на терористите на Зеленски “.
Расте и рейтингът на поредицата „ Новата борба на екстрасенсите. Предаването постоянно попада в топ 100 на най-популярните измежду руснаците от всички възрасти, само че в случай че през септември то е в края на класацията, в средата на декември е в първите 20.

Русия ще бъде велика: защо приказват Z-оракулите

Предсказанията и пророчествата по малкия екран дават отговор прецизно на идеологическата линия на властта. В ток-шоуто „ Малахов “ от 12 декември „ военният екстрасенс “ генерал-лейтенант Алексей Савин, за който се твърди, че е работил за руското разузнаване съобщи, че президентът Владимир Путин превъзхожда всички останали държавни водачи:
„ Ние се радваме на това доколко нашият водач Владимир Владимирович интелектуално посилен, в нравствен проект по-силен от водачите на Европа и Съединени американски щати. Бог ни е дал подобен началник “.
В предаването от 25 януари 2023 година астрологът Тамара Глоба предсказва, че след тежките години Русия ще реализира триумф:
„ Колкото повече другите страни се пробват да смажат Русия, толкоз повече това ни е от изгода. Защото с помощта на това ние се пробуждаме. Характерът на индивида живеещ в Русия е форма на митинг – да работи не посредством, а макар. Появи се предпочитание да изградим и лични платежни системи, и свои обществени мрежи, и нови посоки в търговията и селското стопанство. И колкото и в този момент някои да се отдръпват от нас, в бъдеще мнозина ще се втурнат към нас: и поради бизнес, и с цел да живеят в Русия “
Друг посетител в същото предаване е „ потомственият прорицател от Чечня Айзен, чиято поява била „ предсказана от самия Нострдамус “.
Прорицателят също изповядва идеологията за „ превъзходството на съветския народ “.
„ Русия е месията, тя и целият и народ са спасители на човечеството “.

В своето предсказване той приканва руснаците „ да се сплотят против врага “, който в духа на „ съветския свят “ отъждествява със Сатаната:
„ Подлостта ще пристигна оттова, откъдето не очакваш. За да не се случи това, би трябвало да се сплотим в едно срещу сатанинското зло. На нас, на съветския многонационален народ ни е съдено да спасим човечеството, по тази причина дано се сплотим към управлението, да активизираме чистите си планове и душевни пориви срещу империалистическото зло “.
В „ Новите съветски сензации “ 86-годишният Иван Фомин, показан като „ военен екстрасенс от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) “, предсказа капитулацията на Владимир Зеленски през есента на 2022 година и неговата промяна на поста президент през 2023 година.
Първото му знамение не се сбъдна, само че все пак него не престават да го канят в малкия екран.
Според афганистанския пророк-математик Садик Афган водачът на Украйна няма да бъде отхвърлен:
„ Цифрите ясно демонстрират, че през идната година Зеленски ще продължи тактиката на нуклеарен шантаж на човечеството “.
Думите на предсказателя са съпроводени с видео с утвърдително кимащия, като че ли съгласно тях Владимир Зеленски, трик, предназначен да увеличи равнището на доверие на фена.
Други предсказания на „ пророка “ повтарят опорките на кремълските пропагандисти:
„ Америка ще се изчерпа. Америка повече няма да съществува като велика страна “, „ Европейски Съюз ще се разпадне, това ще се случи сред 2027 и 2032 година “, в „ близко време няма да се стигне до нуклеарна война “.

Пореден подем на съветските малките екрани претърпяват и „ пророчества “ на известни ясновидци от предишното – Нострдамус, Ванга, Месинг и други.
Техните предсказания са алегорични и неконкретни, по тази причина елементарно могат да бъдат пригодени към новите опорки на пропагандата.
„ Тази страна, която се разгласи срещу Русия, ще загуби войната и ще изчезне “, цитира НТВ знамение на Ванга.
Публикуват се и пророчествата на монаха Зосим, умрял преди повече от 20 години в Донецка област, който сякаш предсказал всички събития в Украйна дълго преди нахлуването на Русия.

Водещият на предаване по държавната телевизия „ Първи канал “ не се задоволи с към този момент известни пророчества и разгласи, че през май 2022 година е открита изгубена касета с предсказания на Ванга за събитията в Украйна:
„ Сбъдва се пророчеството на петте двойки, тъй като на 22.02.22 Русия призна независимостта на ЛНР и ДНР, а два дни по-късно беше принудена да стартира военната интервенция в Украйна “.

Суеверията като симптом на повратен миг

Растящата известност на езотеричните излъчвания отразява общото повишение на интереса към суеверията, предсказанията и пророчествата в комплицирани интервали за страната и обществото, считат политическите психолози.
Ситуация се задълбочава, когато идеологическата дезориентация в обществото, а народът не схваща до дъно препоръчаните от властта хрумвания и вектора на придвижване. Оттук и опитът да се ориентират в протичащото се посредством ирационални пояснения, тъй като разумните не работят или не ги задоволяват по някакъв метод.
Това е задоволително ясна наклонност, която може да бъде проследена в разнообразни страни в разнообразни исторически интервали.
В Съединени американски щати и Европа, да вземем за пример, златният век на спиритизма настава след Първата международна война и пандемията от грип, която унищожава десетки милиони. Увлечението по гадания и предсказания превзема американския политически хайлайф и заплашва американската национална сигурност, твърди илюзионистът и герой с шарлатаните Хари Худини. През 1926 година по негова самодейност в Конгреса четири дни поред е обсъждан проектозакон забраняващ гаданията и предсказанията в окръг Колумбия.
Вълната от суеверия пък залива Германия към края на Втората международна война, а след нейния край вярата в свръхестественото разцъфтява с още по-голяма мощ.
За това в детайли споделя американският историк и редактор на списание Central European History Моника Блек в своята книга „ Земя, захласната от демони. Вещици, целители и призраци в следвоенна Германия “.

Хората стартират да се вслушват във всевъзможни хипотези, да имат вяра в най-различни версии за изхода на войната, на практика всеки по това време се занимава с предсказание на бъдещето, отбелязва писателката:
„ След 1943 година, когато войната одобри гибелен темперамент вътре в самата Германия, неотразимо привлекателни се оказаха всевъзможни химери. Лошите интуиции, клюките и легендите получават колосална предсказателска мощност. Мълвата, догадките и слуховете получават гносеологична тежест. Хората разчитат знаци, с цел да схванат нещо, което е непостижимо за тях, дори немислимо – това, че те губят войната “, написа Блек.
Тя допуска, че влечението към предсказанията и страхът от сбъдването на разнообразни пророчества е разследване от подсъзнателното очакване на отмъщение – с други думи, проявяване на същата тази „ групова виновност “.
Русия е преживявала нещо сходно в края на 80-те и началото на 90-те години на XX век, счита политическият психолог и специалист в региона на медиите Николай Григориев:
„ За пръв път от времената на Кашпировски и Чумак екстрасенсите, окултното и паранормалното са още веднъж на мода “, споделя той.
И да не забравяме: 88% от популацията гледа телевизия всяка седмица, а 63% - всеки ден освен това над 6.5 часа на денонощие.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР