Катя Иванова е билкар, търсен от цял свят. Автор е

...
Катя Иванова е билкар, търсен от цял свят. Автор е
Коментари Харесай

МАГ ЗОДИАК: Билкарят Катя Иванова: Чужденците усещат, че България е Божия страна 

Катя Иванова е билкар, издирван от целия свят. Автор е на 11 книги за фитотерапия. Прави над 140 билкови предписания, само че споделя, че единствено за човешката завист и злоба лек няма. 75-годишната фармацевтка споделя, че e наследила любовта си към лечебните растения от своя прародител Начо Начев – фамозен чакръкчия и баяч.

- Г-жо Иванова, от по кое време се занимавате с билкарство?

- От 1984 година до момента се занимавам единствено с билколечение. През 1968 година приключих здравното учебно заведение „ Йорданка Филаретова “ в София за помощник-фармацевт. След това приключих във Варна медицински лицей, отново за помощник-фармацевт. После учих в Медицинска академия. 54 година работя като фармацевт. Най-напред в болнична аптека в Горна Оряховица, по-късно 14 година в друга аптека в града, от 1984 до 1999 година бях шеф на билковата аптека, в този момент се води дрогерия. Всички фармацевти учат билколечение, фитотерапия.

- Вярна ли е приказката, че за всяка болежка има билка?

- Разбира се, повече от правилно е. Няма болест, за която да няма билки или билков състав. Но желая нещо да подчертая и е доста значимо да го знаят хората, тъй като има едно отрицателно мислене – хората са срещу лекуването в лечебните заведения и всички са се насочили към билколечение. Там, където е нужна интервенция, тя би трябвало да се направи. Там, където е необходим антибиотик, би трябвало да се взема. Не може билките да заменят нито интервенцията, нито антибиотика – това е доста значимо. Хората, като дойдат, мислят, че мога всичко да изцелявам единствено с билки. Не може, няма по какъв начин да стане. Билките са в помощ на формалната медицина и който доктор е задоволително рационален, към своето лекуване може да каже – може да си допълните лекуването и с билки.

- С какви болести най-често идват при вас хората?

- Почти всеки трети човек влиза в дрогерията с последна вяра, тъй като или у дома имат болен, или техен родственик, или те са болните от някое туморно заболяване. Нещо ужасно става. Аз съм уплашена, изумена.

- Откога забелязвате тази страшна наклонност?

- На ден сред 10 и 15 индивида най-малко идват, които са заболели от някое от сериозните болести. Броят на злокачествените туморни болести ужасно доста се усили. От много години го виждам, само че такова знамение като от 3-4 години не е било в никакъв случай.

- Според вас на какво се дължи това – на храната или на метода на живот?

- Мисля, че преди всичко е стресът. В момента освен българите, само че и целият свят е подложен на необикновен стрес. Имам пациенти от безусловно всички страни. Денонощно ми звънят телефоните поради часовата разлика, хората търсят помощ. От Канада, от Флорида, от други щати на Съединени американски щати, от Израел. Помогнах на едно дете от Израел, което имаше доста сериозен астматичен бронхит. Няколко години то пие от моя детски гръден чай и в този момент е единствено с лек бронхит, обвързван с времето в избрани сезони на годината. В България няма населено място, от което да нямам пациенти. Най-много в последно време имам от Германия, Нидерландия и Англия. Правя над 140 типа билкови сформира.

- Има ли нездравословни билки?

- Всяка билка може да бъде нездравословна, с отрицателни последствия. Тъй както има дози в лекарственото лекуване, по този начин има и при билките. Има една значима максима: „ Дозата дефинира лекуването “. Има няколко типа билки – има тъкмо отровни билки, мощно настоящи и трапезни. Това, че са отровни, не значи, че не могат да се употребяват. Те се употребяват в избрана доза.

- Има ли билки, помагащи при COVID-19?

- Почти всички пациенти, които са изкарали Коронавирус, без значение в каква степен, развиват белодробна непълнота или кашлица и бронхити. Аз направих билкови сформира. Обикновеният гръден чай е за кашлица и бронхит, само че има профилиран за астматичен бронхит. Много пациенти пострадаха от астма тъкмо след Коронавирус. Има и пречистващ белодробен чай – като рових остарели списания от преди 40 година, открих една простичка, елементарна рецепта за лекуване на белия дроб – съдържа живовляк, маточина и копър. Действието му е голямо. Страшно доста добра работа прави. Тези белодробни чайове избавиха доста хора, прекарали Коронавирус.

- Според вас Коронавирус изкуствено основана болест ли е или се появи сама от природата?

- Че беше изкуствено основана с избрана цел, към този момент всички знаят. Никой не може да повярва в противоположното. И природата, и ние пострадахме.

- Вие ли приготвяте билките, които продавате, или давате предписания за подготвяне?

- Аз ги подготвям и при мен могат да се купят, защото съм фармацевт и имам право. Имаше един интервал, когато имахме доста огромни разногласия с Министерство на здравеопазването – дали имаме право да ги вършим или не. За какво съм ги приключила тези институти и колежи, като няма да мога? Правя ги в дрогерията.

- Какво ще препоръчате при респираторни проблеми в този момент през есента?

- При първи признаци на кашлица незабавно да се приема гръден чай. Аз давам доста подробни пояснения и може би това най-вече ме изморява. Много огромно внимание обръщам на метода на приемане, изяснявам в детайли всичко. При първи признаци на хрема и при възрастни, и при деца, има хубави естествени средства въз основата на меда – прополисов разтвор, специфичен за нос за деца и за възрастни, който е на водна основа. Има спиртни разтвори за пиянство – за подсилване на имунитета. Има безусловно всичко сега, което е нужно за един пациент.

- Има ли билки за неврологични болести?

- Има доста типове за усмиряване - под формата на капсули, на чай. За други нервни проблеми – също.

- А за злокачествени туморни формирания?

- Има билка, която се споделя котешки нокът. Тя пораства единствено в Перу и съставлява лиана сред 4 и 20 метра. Използва се дестилат от кората на тази лиана. В съвсем всяка страна се подготвя котешки нокът с друго название – има американско произвеждане и британско. От тази билка има и българско произвеждане – като капсули, смес, таблетки, комбинирани с някои минерали. При мен има 10-15 типа котешки нокът. Не мога да кажа, че 100% мога да оказа помощ, тъй като зависи от доста работи – на какъв брой години е пациентът, в какво положение е, само че най-важното е, че най-малко 5-6 години удължавам техния живот. Имах един случай, който няма да не помни и към момента ме просълзява – преди 4-5 години пристигна един дребничък, възрастен човек и сподели: „ Моля ви, помогнете ми да задържа моята жена още няколко години край мен “. Тя беше с тежко туморно заболяване, оперирана. 4 години и половина съумях да я запазя. Преди 2-3 седмици този човек пристигна и сподели: „ Дойдох да ви благодаря. Моята жена умря, само че 4, 5 години тя беше до мен “.

- Вие сте на 75 години, тежат ли ви към този момент хорските болки?

- Преди няколко години бях решила да спирам работа, тъй като доста ми е дълъг стажът – 54 година Една вечер, преди да затворя, си споделих: „ Повече няма да работя “. В това време пред аптеката спря такси. Слезе млад мъж, към 35-годишен, с навито нещо на руло в ръката. Отворих и видях епикризата – рак на стомаха. Така както бях изтощена, станах и му направих билков състав. Подадох му го, той безусловно го прегърна като бебе, стигна до вратата, обърна се и сподели обезпокоеното: „ Аз забравих да ви благодаря “. Таксито го чакаше извън, той се качи и отпътува. Като че ли някаква ария дочух в ушите си с това „ Благодаря “. Казах си: „ Само поради такива хора би трябвало да продължа да работя “. И продължих.

- Вашият прародител Начо Начев също е бил билкар. Какво ще разкажете за него?

- Той е бил и чакръкчия – оправял е изкълчено. Прабаба ми Василка варяла и правила мехлеми за мазане, чайове за лечение. Моята баба е едно от децата им. Тя споделяше, че над 130 типа смеси е правил. Той е умрял 1925 година, аз съм родена 1947 година и до тогава нищо не е останало от неговите предписания. Моите предписания за билкови смеси, които върша, са към този момент над 145 типа. За някои са ми помагали самите пациенти. Много пациенти са ми носили остарели книги. Аз съм се ровила и превеждала от задгранична литература. За едно заболяване може да има няколко типа билкови смеси. Аз чувствам кой от типовете е подобаващ за дадения човек. Наизуст нищо не върша – виждам епикризи. Имам 11 билкови книги, които от дълго време са изкупени.

- Говори се, че поради слънцето и почвата в България билките имат доста биологично дейни субстанции и даже Хитлер е изпращал хора да му носят билки от тук. Толкова ли са положителни свойствата на българските билки?

- Вярно е. Трябва да кажа, че сходни билки има и в Турция, в Гърция, в Македония, в Сърбия, само че в България са най-вече. Досега е открито действието на към 700 билки, а в България има към 3600 - смятайте още какъв брой доста има да се потвърждават билки. Старите българи са знаели доста повече, само че за доста по-малък брой билки. Аз служа си несъмнено с над 4000 билки. Напоследък имаме и доста импорт. Ние изнасяме доста в чужбина, само че и получаваме доста импорт. Стана продан в билколечението в международен мащаб. В някои региони има едни билки, в други региони – други. Не може да се лекува единствено с един тип. Навремето бабиното лекуване е било с 20-25 типа билки.

- Откъде идва силата на българските билки?

- Неслучайно споделят, че България е Божия страна, неслучайно основана и може всички други страни да загинат, само че България ще остане. Неслучайно е казано това. Неслучайно чужденци купуват земи в България. Моята внучка е омъжена за англичанин и той желае да дойдат да живеят тук. Той, чужденецът, който е живял и във Франция, споделя: „ От България по-хубава страна няма, тя е невероятна, тук е прелестно “.

- А има ли билки срещу злобата и завистта?

- Билки срещу завист и злоба няма. Злобата идва от тази неравнопоставеност на живота на хората.

- Ще предадете ли на някого знанията си?

- Помагам на студенти и ги образовам, те са от Медицинския университет в Плевен, фармация. Тази година 25 индивида идваха.

Министерство на здравеопазването направи огромна нелепост преди време, като позволи дрогерии да се отварят от здравни служащи - медицински сестри, фелдшери, акушерки, лекари. Никой от тях не учи билки и билколечение, единствено фармацевтите учат. В Търново има 10 дрогерии, в София несъмнено има над 100. Защо софиянци идват при мен? Днес 10 колета съм изпратила единствено за София. Дрогерията не е магазин за пасти за зъби, четки и някои подготвени билкови артикули, аз също имам доста подготвени артикули на компании, само че аз знам какво продавам, а те не знаят. В България дрогерии имат единствено няколко фармацевти като мен. Всичко останало са медицински сестри, лаборанти и други Дрогерия в превод значи билкова аптека, а под дрогерия хората схващат нещо като кинкалерия.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР