Като си в Рим, недей да правиш като римляните, а

...
Като си в Рим, недей да правиш като римляните, а
Коментари Харесай

Ньоки на фурна (Gnocchi alla Romana)

Като си в Рим, недей да правиш като римляните, а заложи на този по-бърз и елементарен вид за подготвяне на Ньоки на фурна

Необходими Продукти

● прясно мляко - 1 л
● жълтъци - 2 бр.
● масло - 20 г
● сол - 1/2 ч.л.
● брашно семола - 250 г
● грана падано - 100 г
● индийско орехче - 1/2 ч.л.

доматен сос


● зехтин - 3 с.л.
● чесън - 1 скилидка
● сол - на усет
● черен пипер
● доматен сос - към 300 - 400 мл
● босилек - 2 - 3 листа свеж

Начин на подготвяне

Прясното мляко се изсипва в тенджера с дебело дъно и се слага на сдържан котлон да кипне дружно с маслото, солта и настъргано индийско орехче. Веднага щом стартира да се подвига се понижава температурата на огъня и се прибавя на тънка струйка семолата при непрестанно и пламенно безредие, с цел да се избегне образуването на бучки, до момента в който се сгъсти.

Това става доста бързо, по тази причина би трябвало малко повече внимание, с цел да не загори на котлона. Сваля се от огъня, охлажда се за малко и се прибавят един по един жълтъците при хубаво безредие. Добавя се и пармиджаното и се разбърква съвършено.

Сместа е тежка, лепкава, по тази причина е добре да се работи с дебела дървена лъжица или силиконова шпатула. Тук е моментът, в който по желание може да се прибави ситно нарязана шунка, само че аз не прибавих.

Сместа се изсипва върху поставка или върху хартия за печене и се оставя да се охлади още малко. След това се покрива с още една хартия или се работи със силиконова точилка, по този начин няма да лепи.

Тестото се разточва на 1 см дебелина, би трябвало да е по-плътно. С железна форма или друга подобаваща се изрязват кръгове към 7 см, като формата се потапя всякога в малко брашно. Не е належащо да са изрязани съвършено, тъй като тестото продължава да е по-силно лепкаво, само че брашно повече не се прибавя, това което е по рецепта е изцяло тъкмо. Остатъците се събират и разточват още веднъж и надлежно се изрязват на кръгове.

Намаслява се добре керамична форма. Кръговете изрязано тесто се подреждат, като леко се застъпват. Отгоре се посипва още малко настъргано пармиджано и се прибавят дребни части масло, съвсем на всеки изрязан кръг тесто.

Пече се на 190-200 градуса, за към 20-30 минути или до прекрасен златист тен.

Доматен сос

В тенджера се загрява зехтинът, прибавя се цяла скилида чесън, посолява се със сол оставя се на котлона за 1-2 минути с цел да се ароматизира зехтина и се изсипва доматеният сос и дребното цели листа босилек. Оставя да къкри на ниска температура с похлупак.

Сервират се ньоките, като първо се налива в чинията две-три лъжица доматен сос, посипват се 2-3 струйки зехтин и се слагат изпечените ньоки.

Инфо: Zenzero&Limone

Рецептата е за ньоки аламинут. По принцип ньоки се работят с брашно и добавка от настъргани варени картофи, откакто се оформя тестото се нарязват на идентични дребни късчета и се минават през ребрована специфична дъска за ньоки, която аз сега нямам, или се минават всяко късче през обърната вилица и се варят в гореща вода, след което се отцеждат и се прибавят също пармиджано, моцарела, доматен сос и се запичат на фурна.

За мен това е муден вид, по тази причина предлагам рецепта за по-бърз, елементарен метод и не по-малко апетитен.

Ньоките на фурна (Gnocchi alla Romana) са подготвени.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР