Катериците получават много внимание от хората, но не винаги по

...
Катериците получават много внимание от хората, но не винаги по
Коментари Харесай

Любопитни факти за катериците

Катериците получават доста внимание от хората, само че не постоянно по основателни аргументи. Склонни сме да се стопираме на негативи като откраднати домати и окупирани тавани, от време на време пропускайки да оценим изцяло дългата, най-вече безобидна и постоянно занимателна история на тези животинчета, живеещи измежду нас.

Тази по-мека страна заслужава внимание, изключително откакто те са измежду най-видимите диви животни в доста огромни градове и покрайнини. Те са необятно публикувани и доста харесвани и макар умеенето да вършат пакости, рядко провокират същото пренебрежение като други, по-склонни към боклука градски животни като плъхове, гълъби или опосуми. Те са като космати дребни горски посланици, употребяващи паркове и задни дворове като свои градски посланици.

И въпреки всичко даже за хората, които ги виждат всеки ден, това разнообразно семейство гризачи може да бъде цялостно с изненади. Ето няколко забавни обстоятелството, които може би не знаете за тези харизматични опортюнисти, които споделят нашите местообитания.

 infomax-logo-50-15-HW  

Любопитни обстоятелства за катериците

1. Катериците са изненадващо разнородни

 катериците Любопитни обстоятелства за катериците фотография: pinterest

Семейството на катериците е измежду най-разнообразните от всички модерни бозайници, с повече от 278 типа и 51 рода, виреещи на всички места от арктическата тундра и тропическите гори до ферми, покрайнини и огромни градове.1 То включва многообразие от дървесни катерици и летящи катерици, само че също и доста наземни типове – като бурундуци, прерийни кучета и мармоти – които може да са по-малко явно катерици за инцидентни наблюдаващи, по-запознати с гъстоопашатите акробати. Независимо от това, всички те са членове на таксономичното семейство Sciuridae, което е локално за всеки континент, като се изключи Австралия и Антарктида.

2.Предните им зъби в никакъв случай не стопират да порастват

Катериците имат четири предни зъба, които порастват непрестанно през целия им живот, със скорост към шест инча (15 см) на година. Това оказва помощ на техните резци да устоят на видимо непрекъснатото гризане, в противоположен случай бързо биха останали без зъби.

3.Имат умеене да прекъсват електричеството

 катериците Любопитни обстоятелства за катериците фотография: pinterest

Електрическите линии не могат да се мерят със зъбите на катериците, които са упреквани за стотици спирания на зареждането в Съединени американски щати през последните 30 години – в това число спирания, които за малко затвориха фондовия пазар NASDAQ през 1987 година и 1994 година Както отбелязва институтът Брукингс, “ Катериците са сваляли електрическата мрежа повече пъти от нулевите пъти, които са имали хакерите. “

4.Катериците играят огромна роля в хранителната мрежа

 катериците Любопитни обстоятелства за катериците фотография: pinterest

Катериците са значим източник на храна за доста безчовечен хищници, в това число змии, койоти, ястреби и сови, с цел да назовем единствено няколко. Те също от дълго време са били ловувани от хората и в миналото са служили като основни съставки за американски ястия като бурго от Кентъки и яхния от Брънзуик, макар че през днешния ден вместо тях нормално се употребяват други меса.

Месото от катерици обаче постепенно се завръща, с помощта на готвачи, които считат, че би трябвало да ядем инвазивни типове – метод, прочут като „ инвазивизъм “.

Дървесните катерици ядат най-вече ядки, семена и плодове, само че са всеядни. Известно е да вземем за пример, че сивите катерици ядат инсекти, охлюви, птичи яйца и скотски трупове, когато другата храна е нищожна. Подобно на доста гризачи обаче, катериците не могат да повръщат. (Те също не могат да се оригнат или да изпитат киселини.)

5.Само няколко катерици спят зимен сън

 катериците Любопитни обстоятелства за катериците фотография: pinterest

Някои земни катерици спят зимен сън, само че множеството типове разчитат на ресурси от храна, с цел да прекарат зимата. Това може да значи да съхраняват цялата си храна в един килер, макар че това е уязвимо за крадци, а някои земни, трупащи килера, губят до половината от тайника си по този метод. Вместо това доста от катериците употребяват техника, наречена „ разпръснато струпване “, при която разпръскват храната си в стотици или хиляди скривалища, трудоемка отбрана против обири.

Благодарение на подробната пространствена памет и мощното подушване, те към момента възвръщат до 80% от кеша си.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР