Късметлия с печеливш билет от Национална лотария съди Народното събрание

...
Късметлия с печеливш билет от Национална лотария съди Народното събрание
Коментари Харесай

Спечелил 1 млн. лв. от Национална лотария съди Народното събрание

Късметлия с печеливш билет от " Национална лотария " съди Народното събрание поради отнемането на лиценза на хазартния оператор. Искът против Народното събрание е в размер на 760 хиляди лева, колкото е неизплатената облага, оповестява.

През 2018 година Станчо Тодоров удря
джакпота от 1 милион лв. с лотарийния билет   " Околосветско странствуване: 5 х 1 млн. лева, 10 х 250 хиляди лева "  Според разпоредбите на играта мъжът трябвало да получи незабавно 200 хиляди лева, а остатъкът да се изплаща в продължение на 20 години на 20 равни вноски по 40 хиляди лева Две години по-късно обаче Народното събрание приема промени в Закона за хазарта, с които забрани частните монетни лотарии. Веднага по-късно компанията " Ню Геймс " на обвинения предприемач Васил Божков приключи активността си.

Сега късметлията търси правата си по правосъден ред с иск, който е внесъл през януари 2021 година в Софийския градски съд (СГС). Искът против Народното събрание е предявен поради нарушаване на правилата на правната сигурност, на отбрана на оправданите правни упования, както и на условието за предугаждане на рационална система за компенсиране и на протекция против противоположната мощ на правните правила. 

" Държавата, чрез секторния регулаторен орган - Държавна комисия за
хазарта (ДКХ), посредством издаването на лиценз за образуване на лотарийни игри, като се изключи лотария, бинго, кено и техните разновидности, на съответните юридически лица, всред които е и " Ню геймс " АД, е основала задоволително съответни и непротиворечиви оправдани правни упования у притежателите на печеливши билети, че ще могат да получат законно извоюваните от тях имуществени награди, така като участват в игра, проведена от тествано и следено от страната лице, както и че съществуват механизми за поръчителство на техните права и законни ползи във връзка разсроченото погашение на облагите им, при изискване че държавата чрез регулаторния си орган е одобрила правила за съответните игри, които плануват такова разсрочено погашение на облагите ", се показва в исковата молба.

Както " Сега " писа, Станчо Тодоров не е единственият ощетен притежател на печеливш билет на " Национална лотария ". От решението на Софийския градски съд, с което при започване на годината " Ню Геймс " беше оповестена в неплатежоспособност, излиза наяве, че още петима души търсят общо над 4 500 000 лева облага.

С най-голяма изгоряла сума е Иваничка Х. от с. Градница, чийто лотариен билет е от разновидност  " Златните пирамиди. Съкровищата на фараона: 1 облага х 2 000 000 лв., 3 х 500 000 лв., 5 х 250 000 лв. ". С него тя удря
джакпота от 2 000 000 лева Тя незабавно получава 200 000 лева от тях, а останалите трябва да бъдат изплатени на равни вноски от 90 000 лева в продължение на 20 година Първата е трябвало да бъде платена на 28.02.2021 година

В решението си съдия Жаклин Комитова не икономисва рецензии към законодателя, като установи, че същият е " нанесъл непоправима щета и на лицата, спечелили облага както и на всички контрагенти на ответното сдружение, свързани с процеса за разпространяване на лотарийни билети и съпътстващите това действия, защото прави невероятно заплащането на облаги ".   " За сходен извод не са нужни някакви специфични познания - достатьчна е естествената житейска икономическа и правна просвета, с цел да може да се планува настъпването на сходни последствия. Последици, които във веригата на съгласуваност на стопанските субекти, нанасят и спомагателни вреди на стопанския живот в страната ", безапелационна е арбитър Комитова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР