Картофите и тестените закуски са неизменна част от българската кухня

...
Картофите и тестените закуски са неизменна част от българската кухня
Коментари Харесай

Вкъщи обожават тези уникално вкусни картофени мекици

Картофите и тестените закуски са неизменима част от българската кухня

Когато става въпрос за закуска, то ние българите имаме много забавни желания. Безспорно малко на брой могат да откажат някоя и друга вкусна мекичка заран рано.

А какво ще кажете за картофите? Безспорно и те много участват в българската кухня.

Помислете в този момент за композиция, наречена „ картофени мекици “. Да! Точно по този начин! Има и такава вкусотия.

Необходими артикули за картофени мекици:
3 междинни картофа (300 г)
1 чаена лъжичка сол
1 яйце
1 чаша вода, 200 мл (от водата, в която са варени картофите)
1 чаена лъжичка суха квас (7 г)
1 чаена лъжичка захар
450-500 г меко брашно
Олио

Начин на подготвяне: 
Обелете картофите и ги измийте добре под течаща вода. Преди да започнете да ги варите, в случай че имате време ги оставете да се наквасен във вода най-малко за половин час. Нарежете ги на дребни кубчета и ги сложете да се варят в тенджера.

Сварете ги, до момента в който омекнат от вътрешната страна, като това може да ревизирате с вилица.

Варенето лишава към 30 минути, само че може да отнеме и по-малко. След това ги прецедете от водата, само че запазете 1 чаша от нея, не я изхвърляйте.

С помощта на пасатор или вилица намачкайте картофите на пюре без бучки. След това прибавете 1 чаена лъжичка сол, 1 яйце, 1 чаша картофена вода, което ще направи сместа още по-кремообразна. След това прибавете захарта и 1 ч.л. суха квас, прецизират от gotvq.eu.

Разбъркайте до хомогенна примес, след което най-после прибавете брашното. Първо прибавете 450 г брашно, след което при нужда при въвличане на тестото може последователно да добавите останалите 50 година

Замесете тънко и меко тесто, незалепващо под пръстите, а когато го замесите в купата, където сте съчетали съставките, прибавете още 1 супена лъжица олио и го омесете още малко. Покрийте с памучна забрадка и оставете за 30 минути.

След това го извадете от купата и го поставете върху работна повърхнина. Ако е належащо се омесва още малко, след което се разделя на 12 равни елементи и всяка част се оформя на топка. Поставете топчетата върху дървена дъска и ги покрийте с забрадка, след което ги оставете да престоят още 15 минути.

Междувременно загрейте към 1-2 пръста олио в тиган и потопете всяко топче в олиото да се запържи до златисто от едната страна и по-късно го обърнете да се запържи по същия метод от другата страна.

Извадете изпържените картофени мекици в паница, покрита с домакинска хартия, с цел да се отцедят малко от олиото и сервирайте горещи.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР