Картината Произходът на света на Гюстав Курбе стана обект на

...
Картината Произходът на света на Гюстав Курбе стана обект на
Коментари Харесай

Произходът на света на Гюстав Курбе беше надраскана с надпис #metoo

Картината " Произходът на света " на Гюстав Курбе стана обект на вандалска демонстрация в музея " Център Помпиду-Мец " във френския град Мец, съобщи Франс прес.

Творбата на Курбе е била обаче предпазена от защитно стъкло, посочи управата на музея.

Две дами са надраскали по стъклото " Аз също ", мотото на едноименното феминистко придвижване, разкрило случаи на похищения в шоубизнес промишлеността. Със същия надпис са били надраскани още пет произведения в музея.

Акцията е била проведена от Дебора де Робертис, която е от френски и люксембургски генезис и която е известна с сходни прояви и в предишното.

В известие управата на музея споделя, че в този момент специалисти ревизират какви са вредите по творбите. А директорката на музея Киара Паризи съобщи, че е потресена от вандализирането на творби на изкуството.

Дебора де Робертис споделя, че посредством акцията е желала да напомни, че дамите са произходът на света.

Заради вандалската изява бяха арестувани две дами, родени през 1986 година и 1993 година, които не са имали предходни противообществени прояви, разясниха от прокуратурата на Мец.

Картината " Произходът на света " е нарисувана през 1866 година и става част от сбирката на парижкия музей Орсе през 1995 година Произведението е световноизвестно и в предишното неведнъж е сменяло притежателите си. Последният му частен притежател е бил френският психиатър Жак Лакан. Музеят Орсе преотстъпва творбата за експозиции в други музеи.

През 2018 година Дебора де Робертис, която се показва за създател, се разголи пред пещерата на светилището в Лурд и беше санкционирана за това. Подобни разголени акции тя е провела и пред " Джокондата " в Лувъра. Преди към 10 години тя се разголи точно пред картината " Произходът на света " в музея Орсе
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР