Карибската кухня представлява смес от влияния от испанската, френската, африканската,

...
Карибската кухня представлява смес от влияния от испанската, френската, африканската,
Коментари Харесай

Сосове от карибската кухня

Карибската кухня съставлява примес от въздействия от испанската, френската, африканската, индианската и индийската кухня. Местното население ги е съчетало в кулинария, която е неповторима по своята същина и доста здравословна.

Карибските острови се намират в тропическия пояс, който обезпечава голямо многообразие от плодове: кокосов орех, ананас, маракуя, манго, банани, смокини, нар, карамбола, гуава и доста други типове, които се срещат единствено там и не доближават до други елементи на света, тъй като са прекомерно деликатни за превозване.

Карибските ястия са богато подправени. Най-широко публикуваната фалшификация е чилито. Традиционният ямайски сос е толкоз пикантен, че на етикета му написа Pain is good (Болката е удоволствие). В карибската кухня се употребяват още бахарът, индийското орехче и канелата.

 Лют сос

Друг характерен сос, който се радва на огромна известност най-много в Ямайка, е сместа от подправки или другояче казано - паста джърк. Най-добра е домашно приготвената, само че и готовата не е неприятна. Рецептата варира според от готвача, само че джърк постоянно съдържа бахар, зелен лук, извънредно лютите чушки скоч бонет (шотландско боне) и мащерка.

Тя постоянно се употребява за обработка на месо (най-вече пилешко, агнешко и козе), риба и зеленчуци. Нерядко се готви навън, в мангали, направени от бидони за машинно масло. Така паметният карибски сос получава мирис на пушек.

Местните изсушени плодове на бахара наподобяват на огромни кафяви зърна черен пипер. Те се смилат на прахуляк, чийто мирис прилича този на примес от карамфил, канела, индийско орехче и черен пипер.

 Къри

От друга позиция, климатът на Карибите е съвършен за развъждане на цитрусови плодове и зелените лимони са измежду най-важните съставки в сосовете и маринатите.

Полуизсушената мащерка пък е преобладаващата зелена фалшификация в ямайската кухня – от задачите стръкове в яхнии и кърита до листата в маринати и сосове.

Сосовете са толкоз известни в карибската кухня, че се употребяват и в сладкарството. Дори най-обикновеният десерт като печени банани не минава без обичаен сос, формиран от сок и кора на портокал, индийско орехче, захар, ром и разтопено масло.

Опитайте още вкусни предписания от карибската кухня: Шишчета от скариди на скара, Пиле с кокосово мляко и манго, Банани по карибски, Супа с кокос, Пиле с кокос, Банани по ямайски.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР