Канадският астроном Робърт Джедике (Robert Jedicke) от Хавайския астрономически университет

...
Канадският астроном Робърт Джедике (Robert Jedicke) от Хавайския астрономически университет
Коментари Харесай

Астроном обеща да открие много луни около Земята

Канадският астроном Робърт Джедике (Robert Jedicke) от Хавайския астрономически университет е показал калкулации, съгласно които Земята може да е заобиколена от няколко луни.

Причината да не ги виждаме са дребните им размери – към няколко метра. За това ученият разказал на конференцията на Международния астрономически съюз (International Astronomical Union) в Хонолулу на 3 август 2015 година, оповестява изданието Science News.

„ Това не е небивалица, само че към този момент е известна единствено една от тези минилуни “, напонил Джедике за небесно тяло с размери към три метра. То било намерено през 2006 година и към една година прекарало на орбита към Земята, преди да я напусне.

Макар че на земна орбита има галактически отпадък, отработени степени на ракети и спътници, нормално надвишаващи минилуните по мярка, в отчета на учения става дума за естествени спътници на Земята.

Джедике показал калкулации, съгласно които Земята нормално захваща галактически обекти с размер на перална машина и след няколко месеца те напущат нейната орбита. Минилуни с размери от 50 сантиметра до 1 метър (астрономът споменавал детска надуваема топка) се роят с десетки към нашата планета като мушици към лампа, до момента в който метеоритите с размери на голям камион се захващат от гравитационното поле един път на 50 години.

Схема на придвижването на минилуни към Земята. © K. Teramura/UH IfA

Поради дребните размери тези наши спътници мъчно се откриват. Ученият се надява да ги засече в околните години благодарение на телескопа Subaru на Хаваите. Също по този начин имаме късмет да намерим минилуни, в случай че се възползваме от Много огромния телескоп (Very Large Telescope) в Чили.

Теоретично минилуните с размер няколко метра могат да бъдат употребявани като подготвителни цели за опити по доставка на метеорити на Земята, отбелязва Джедике, представен от Lenta.ru.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР