Камерата на LSST (Legacy Survey of Space and Time) вече

...
Камерата на LSST (Legacy Survey of Space and Time) вече
Коментари Харесай

Завършиха най-голямата дигитална камера

Камерата на LSST (Legacy Survey of Space and Time) към този момент е приключена. Скоро тя ще се реалокира в обсерваторията „ Вера Рубин “, където ще ни даде нов взор към южното небе и ще ни помогне да отговорим по-добре на фундаментални въпроси за природата на тъмната материя и тъмната сила.

„ Със завършването на неповторимата камера и идното ѝ консолидиране с останалите системи на обсерваторията „ Рубин “ в Чили скоро ще стартираме да произвеждаме най-великия филм на всички времена и най-наситената с информация карта на нощното небе, която в миналото е била правена “, споделя в изказване шефът на структурата на обсерваторията и професор от Вашингтонския университет Желко Ивезич.

Самата камера има два обектива. Първият е с диаметър 1,5 метра, което го прави най-големият обектив, конструиран в миналото за такава цел. Вторият е необятен 90 сантиметра, което също не е напълно малко. И двата са конструирани по поръчка, а вторият се употребява за уплътняване на фокалната низина на обектива, който се държи във вакуум.

Фокалната низина е сърцеto на фотоапарата. Тя е построена от 201 CCD датчика – сходни на тези, които се намират в елементарните цифрови фотоапарати – само че те са направени по поръчка. Всеки пиксел е необятен 10 микрона, а фокалната низина е толкоз плоска, че повърхността ѝ не се разграничава с повече от една десета от ширината на човешки косъм.

Всичко това дава невероятна разграничителна дарба.

„ Изображенията му са толкоз подробни, че могат да снимат топка за голф от разстояние към 25 км, като в същото време заловен и линия от небето, седем пъти по-широка от цялостната Луна. Изображенията, които ще създадем, на милиарди звезди и галактики ще оказват помощ да се разкрият тайните на Вселената “, споделя заместник-директорът на обсерваторията и началник на програмата за камерата професор Аарон Рудман.

Обсерваторията „ Рубин “ ще учи по какъв начин галактиките и куповете от галактики са се променяли в продължение на милиарди години, предоставяйки информация за еволюцията им и разпределението на тъмната материя. Тя ще мери свръхнови, предоставяйки информация за разширението на Вселената и повода за него – тъмната сила. Освен това ще помогне за проучването на Слънчевата система, като открива невиждани до момента метеорити.

Първата си светлина апаратът се чака да одобри през януари 2025 година

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР