Към края на трето тримесечие нетният финансов резултат на Групата

...
Към края на трето тримесечие нетният финансов резултат на Групата
Коментари Харесай

Ръст на приходите увеличават печалбата на Групата Българска фондова борса

Към края на трето тримесечие чистият финансов резултат на Групата „ Българска фондова борса “ е позитивен в размер на 9.31 млн. лева, което се дължи на доходи от активността и финансовите доходи, надхвърлящи разноските от съществена активност, демонстрират данните в междинния консолидиран доклад. За съпоставяне, преди година облагата беше 5.30 млн. лв..

Приходите на групата от контракти с клиенти нарастват по отношение на същия интервал на предходната година със 166 хиляди лева макар спада в действен сегмент “Търговия с електрическа сила “ със 113 хиляди лв.. Положителният резултат се дължи на консолидацията на приходите на дъщерната „ Българска самостоятелна енергийна борса “ АД. Заедно с това сегментът “Регистрация и поддържане на излъчвания финансови принадлежности за търговия “ на БФБ бележи растеж от 255 хиляди лева или с 32.48 %, а оперативния сегмент „ Информационно обслужване “ е с доходи от 50 хиляди лв.. В същото време действен сегмент „ Търговия с финансови инструмент “ регистрира спад от 26 хиляди лв..

Данните демонстрират, че финансовите доходи на групата се усилват през третото тримесечие поради растеж в позициите „ Приходи от лихви по депозити и настоящи сметки в банки “, „ Приходи от лихви по интервенции, свързани с назад изкупуване “ и „ Приходи от лихви по дългови скъпи бумаги по амортизирана стойност “.

По позицията „ Други приходи от активността ” има растеж от 306 хиляди лева, който се дължи на приходите от събрани обезценени вземания и от финансиране по стратегия Хоризонт 2020. По останалите приходни пера има несъществено в безспорна стойност изменение.

По главните разходни пера на групата се регистрира растеж от 17 на 100 по отношение на третото тримесечие. Нарастване с 647 хиляди лева има при „ Разходи за външни услуги “, което се дължи главно на растеж в „ Абонаментни и лицензионни такси “, които сдруженията в групата заплащат за потребление на другите осведомителни системи, нужни за обезпечаване на вярното действие на пазарната инфраструктура и на растеж в „ Консултантски и други услуги ”. Заедно с това и средствата, изплатени на личния състав, нарастват с 529 хиляди лв.. Промяната в останалите разходни пера е незначителна в безспорна стойност.

Към края на септември предходната година бе осъществена облага от оперативна активност на групата в размер на 6.24 млн. лева, а през тази година тя се намалява със 705 хиляди лева и е в размер на 5.53 млн. лв..

Към края на третото тримесечие насъбраната облага на Групата „ БФБ “ се усилва с 2.59 млн. лева и е в размер на 15.96 млн. лв..

Текущите отговорности означават спад от 8.05 млн. лева вследствие спад по позициите „ Задължения към контрагенти за електрическа сила ” с 30. 96 млн. лева и на „ Правителствени финансирания ” със 117 хиляди лв.. В тези позиции са отразени отговорностите на БНЕБ към търговците на електрическа енергия по покупко-продажби с сила и за Обезпечения (гаранционни депозити) за доставка на електрическа сила, импортирани от комерсиалните участници на енергийния борсов пазар.

Пазарната капитализация на „ Българска фондова борса “ АД доближи 31 326 120 833 лв. в края на трето тримесечие, което съставлява растеж от 3.16 на 100 спрямо края на второ тримесечие на тази година.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР