Калифорнийските кондори са изправен пред най-смъртоносния щам на птичия грип

...
Калифорнийските кондори са изправен пред най-смъртоносния щам на птичия грип
Коментари Харесай

Птичи грип погубва полулацията от калифорнийски кондори

Калифорнийските кондори са изправен пред най-смъртоносния вариант на птичия грип в историята на Съединени американски щати, оповестява Българска телеграфна агенция.

Епидемията може да заплаши емблематичния див звяр с обсег на крилете от над три метра десетилетия, откакто природозащитници избавиха типа от изгубване. 

Девет новоизлюпени пиленца, покрити с пухкави бели пера, дават вяра на хората, които се грижат за кондорите в зоопарка в Лос Анджелис, че застрашената популация на най-големите птици в Северна Америка още веднъж ще процъфти след 40 години нападателни старания.

В дивата природа има по-малко от 350 кондора, което  означава, че от значително значение не престават да бъдат  програмите за запазване на типа.

През предходната година и половина милиони птици в Съединени американски щати умряха от птичи грип, в това число повече от 430 белоглави орли, към 58 милиона пуйки и пилета, които трябваше да бъдат евтаназирани, с цел да се предотврати разпространяването на болестта. Птичият грип е евентуалната причина и за гибелта на десетки тюлени край крайбрежията на Мейн предишното лято.

Смята се, че вариантът към този момент е предизвикал гибелта на най-малко 22 калифорнийски кондора в Аризона, които са били част от ято югозападната част на Съединени американски щати, представляващо една трета от цялата дива популация на типа.

Експертите се притесняват, че вариантът може да окаже в допълнение влияние върху кондорите, като се популяризира бързо през границите на щата по време на пролетната миграция. 

Десетки природозащитни организации приканиха американските управляващи по-бързо да одобрят ваксина, която да може да се слага както на кондорите в дивата природа, по този начин и на тези в плен. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР