Кал. Така изглежда един от откритите с фанфари десет коледни

...
Кал. Така изглежда един от откритите с фанфари десет коледни
Коментари Харесай

Коледен базар по български: Кал, свински уши, скара и евтина мастика

Кал. Така наподобява един от откритите с фанфари 10 коледни базара в София. Човек би си помислил, че се намира отвън рамките на столицата, или пък в някой от по-крайните квартали, в които към момента няма добра инфраструктура, тъй като управата под вещото управление на кметицата Йорданка Фандъкова се занимава с другояче съвършеното пренареждане на жълтите павета, нали… Уви, този коледен базар е в парк “Възраждане ”. Ако питате брокерите на недвижими парцели (които костват колкото жилища в Западна Европа), това си е непосредствено в центъра на София. 

 

А другояче, съгласно Столичната община, това е един от няколкото коледни базара, които се провеждат отвън централната част на града. 

 

Като изключим обстоятелството, че сергиите удрят кепенците още към 21 ч., базарът нито е огромен, нито пък тъне в коледно въодушевление. Но пък потъва в тиня след първия по-голям дъжд. Казано другояче - базарът в парк “Възраждане ” е като партия “Възраждане ” - противен.

 

Базарът в парк “Възраждане “ ще е разполагаем от 9 декември до 2 януари и се приготвя от “Софийски парцели “. От Столична община разясниха, че цялата повърхност на базара е отдадена чартърен на частна компания. С това, несъмнено, отговорността пада. Тоест, не можем да попитаме локалната администрация в София за какво един от коледните базари е в това положение, макар че фотосите към този момент се въртят в обществените мрежи и потребителите повдигат учудено вежди. 

 

Според медийни изявления уредникът се въодушевява още преди 10 години, когато вижда базара в Берлин. Така той взема решение, че би трябвало да пресъздаде същият този дух и в България. Залага и на българското и на западното.

Простете, само че мощно се колебая базарът в Берлин да наподобява тъкмо по този начин. 

 

" Ние не залагаме да копираме западния модел, а  вършим композиция сред това, което вършат на запад и нашенските си обичаи и усети. Като храна ще има типично българска ", описа уредникът Стоян Венев пред NOVA.

 

Уж щяло да има и атракциони за децата с атрактивна стратегия всеки уикенд. Ако седмица след откриването “атрактивната стратегия ” е кална баня в жанр “София спа ризорт ”, благодаря, но ще пропусна. 

 

" Следващият уикенд ще имаме нестинари. Ще имаме кукери. Имаме вкусна скара с мезета, свински ушички, наденички, локални деликатеси ",  описа още уредникът.

 

Щяло да има нестинари. Вместо върху жарава, евентуално хората са танцували върху тиня. Не че не е предизвикателно да останеш прав върху хлъзгава повърхнина, само че се колебая това да е била концепцията им.

 

А другояче - сигурно скарата върви. Прилича навръх това, което си провеждат мъжете в селата, когато колят прасе измежду зима - гумени ботуши, тиня и ушички. Наздраве.

 

Джесика Вълчева

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР