- Какво се промени във Вашата община през последните 4

...
- Какво се промени във Вашата община през последните 4
Коментари Харесай

Неби Бозов: Ще върнем от чужбина хората в Сърница

- Какво се промени във Вашата община през последните 4 години, господин Бозов?

- От 1-ви януари 2015-та година Сърница съществува като независима административно-териториална единица, трансформирайки се в 265-та и най-млада община в България. Политическа партия „ Движение за права и свободи ” постоянно ни е подкрепяла. Благодарение на нейната самодейност през 2014-та година се увенча с триумф над 20 годишната битка на сърничани за отделянето ни от общ. Велинград. Тази поддръжка продължава и до сегашния миг. На изборите през март 2015-та година жителите на община Сърница ми гласоподаваха доверие. От деня на първата ми клетва като кмет до актуалният миг постоянно съм се старал да го оправдая и да не ги отчайвам.

През миналите съвсем 9 години Сърница измина дълъг път, с цел да придобие образа на актуален европейски център на локалното самоуправление. Започвайки от обществената и публичната инфраструктура, през развиването на просветителната и обществената политика и отчитайки значимостта на културните и екологичните действия, и трите обитаеми места от общината – гр. Сърница, с.Медени поляни и с.Побит камък - се развиват сполучливо и градивно, трансформирайки се в атрактивни и известни дестинации за живеене, отмора и отдих.

 Пазарджик 7186

-„ Време е за ново начало “, гласи слоганът на Движение за права и свободи за изборите. Кое ще бъде новото начало във вашия град в новия Ви мандат?

- Изминалият мандат беше един от най-бурните интервали за локалната власт след 10-ти ноември, 1989-та година в България. Бяхме изправени пред последствията от световна пандемия, политическа неустойчивост, война в Европа и обществени безредици. Тези събития обаче демонстрираха слабите ни страни. Трябва да проявим мъдрост и диалогичност, с цел да ги преодолеем.

Прилагането на зелените и екологичните политики ще се трансформира в приоритет за мен и екипа ми в идващите четири години. За да осигурим по едно и също време ефикасен и бърз преход на нашите жители при използването им, както и да им покажем какъв брой работещи са те. От една страна можем да опазим невероятната природа, която имаме. От друга страна можем да бъдем енергийно дейно общество, което единствено създава и употребява сила от екологично чисти и възобновими източници, без да е подвластно от разтърсванията на международните енергийни центрове и пазари.

Друг аспект от работата ми ще бъде ориентиран към ограничения за възстановяване на демографската рецесия и предприемане на политики, които ще върнат нашите хора от чужбина, а и от огромните регионални градове по родните им места – както тези, които преди 20 години бяха принудени да търсят по-добри условия за живот отвън Сърница и България, по този начин и техните деца и внуци, които от ден на ден се отдалечават от корените си.

Сърница разполага с огромни благоприятни условия за развиване. През идващите четири години ще ги покажем на хората, с цел да ги върнем вкъщи.

- Как ще надградите досегашната си работа? Кои са главните цели в програмата Ви?

- Една от сполучливите формули на ръководство, които прилагаме в Сърница още през цялото време на работата ни, е потреблението на силата на младото потомство и новаторските им способи на работа. Твърдо имам вяра, че сполучливата формула за превъзмогването на рецесиите и решаването на проблемите, е съчетанието с мъдростта и опита.

Ще наблегнем на внедряването на нови зелени политики и политики за решаването на демографския проблем. Ще се насочим и към модели за развиване на целогодишен туристически отрасъл, където тези нови " зелени " технологии ще имат доста приложение. Прилагането на повече IT технологии при даването на обществени услуги и такива от публичния бранш ще улесни както живота на жителите, по този начин и вложенията на бизнеса.

- Привличането на вложители е съществена причина за разкриването на нови работни места и развиване на обитаемоте места. Каква е визията Ви?

- Идеите ми са свързани на първо място с продължаването на дейностите по възстановяване и модернизиране на обществената инфраструктура. Защото това е една от главните предпоставки за привличане на вложения. Ще диря и нови модели за приобщаването на просветителните институции и образованията на учениците към пазара на труда и потребностите на стопанската система в Сърница. През последните години се следи съществено разминаване сред пазара на труда и квалификацията на фрагментите – освен на национално равнище, само че и на районно. Този проблем може да бъде преодолян. А в случай че задържим локалните фрагменти и притеглим такива извън, ще стартира разрешаването и на демографския проблем.

- Към какви европейски планове ще се насочите?

- Предимно към такива, които ще обезпечат по-бързото и гладко внедряване и използване на зелените политики от жителите и бизнеса, както и към планове, свързани с IT технологии в обществения бранш, които могат да подобрят живота на жителите.

- Създаването на благоприятни условия младежите да останат в родните си градове е съществена цел на всяка локална власт. Какви ограничения в поддръжка на младите фамилии и на децата ще предприемете?- Ще се постарая да основа и приложа политики, свързани с подобряването на достъпа до по-качествени просветителни и здравни услуги, както и да разширя опциите за основаването и развиването на дребния и фамилния бизнес. Началото към този момент е сложено при нас – на 100% е усъвършенствана обществената просветителна и здравна инфраструктура. Създадени са механизми за насърчаване на локалните вложения, включително и посредством даването на бързи обществени и административни услуги. Тези политики би трябвало да бъдат развити.

- Културно-историческият туризъм е шансът за превръщането на България в дестинация за четирите сезона? Какви планове имате?

- Ковид пандемията ни сподели, че би трябвало да ценим и опазваме природата. В Сърница сме стартирали план за географско обозначаване на всички наши естествени забележителности и местности, с цел да могат да бъдат познати и на първо място забавни на хората. Нашият обичаен обичай и просвета са не по-малко забавни и атрактивни за хората и в случай че им бъде показан по вълнуващ метод, има огромно поле за развиване.

- Кое ще е първото нещо, с което ще се захванете, спечелвайки изборите?

- Заедно с екипа ми имаме да довършим няколко огромни инфраструктурни планове, които са от предпочитано значение за нас. Ще се насочим неотложно и към създаването на нови планове с визия за кандидатстване по ПВУ и средствата по европейските оперативни стратегии. Имам вярата, че най-накрая те ще проработят сполучливо.

Приели сме упорит Интегриран проект за развиване, който беше създаден съгласно потребностите и желанията на жителите и бизнеса, при необятна социална полемика и интерес. Целта ми е през идващите четири години той да бъде изпълнен.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР