Какво представлява диабетът? Диабетът е хронично заболяване, при което панкреасът

...
Какво представлява диабетът? Диабетът е хронично заболяване, при което панкреасът
Коментари Харесай

Ендокринолог пред Искра.бг: Диабет тип 1 и 2 – по кои симптоми да ги познаем?

Какво съставлява диабетът? Диабетът е хронично заболяване, при което панкреасът не създава задоволително инсулин и/или е нарушено действието на инсулина . Тези нарушавания водят до повишение на кръвната захар.

Чрез храната човек си набира нужните му градивни детайли и сила. Основният източник на сила за организма е глюкозата . При разграждането на богатите на въглехидрати храни в стомаха се отделя глюкоза. Попадайки в кръвта, тя доближава до всички органи и се трансформира в сила, нужна за действието им. Част от глюкозата се съхранява в организма като аварийни вещества, които се трансформират в кръвна захар при недояждане и в интервалите сред храненията.

Д-р Диляна Стоянова. Снимка: „ Младите лекари “ на Бургас

По тематиката беседваме с еднокринолога доктор Диляна Стоянова от огромна многопрофилна болница в Бургас. Тя изясни пред Искра.бг видовете диабет:

„ Захарният диабет главно се разлъка на два вида – Захарен диабет вид 1 и Диабет вид 2. Захарен диабет вид 1 е присъщ за по-младата възраст. Той се дължи на невъзможността на организма да създава инсулин. В тези случаи, надлежно има повишение на кръвната захар със съответните признаци, които се развиват остро, бързо и трагично. Хората със захарен диабет в къс период от време губят доста килограми, имат мощно изразена сухота в устата и одобряват огромно количество течности. Впоследствие се появява изнемощялост, ацетонов мирис от устата, световъртеж, общо неразположение. “

„ При тях лекуването е напълно с инсулин, който да замести естественото инсулиново произвеждане посредством най-малко четирикратно му слагане. За първи вид захарен диабет инсулиновата терапия е единственият вид за лекуване. Но медицината много бързо се развива и дава опция на пациентите, с изключение на да си слагат четирикратно посредством убождане на инсулин – преди хранене и преди лягане, да употребяват инсулинова помпа. Това е устройство, което има съответните самостоятелни настройки съгласно самия пациент и подава инсулина независимо, след авансово конфигуриране по отношение на метода на живот на индивида. Тук няма право на никакъв различен тип лекарства – инжекционни или таблетни “, уточни доктор Стоянова. Тя изясни и за Диабет вид 2 :

„ Този вид е по-характерен за възрастните хора и за хората с нараснало телесно тегло. Тук имаме обикновено произвеждане на инсулин от панкреаса. Проблемът е, че не може да се усвоява от клетките, когато се случи този развой, организмът стартира да създава повече и се нарушават етапите на произвеждане на инсулин. Има задоволително, само че просто не може да влезе в клетката и да повлече със себе си глюкозата и да я поддържа естествена. Тук по-скоро няма изразени признаци. Хората откриват този проблем инцидентно, при контролни и профилактични проучвания, защото тук се поддържа кръвна захар, която не е чак толкоз висока и не води до ясни недоволства. Пациентите може да се имат общи, като неразположение, дискретна сухота в устата, а при някой има инфекции. Тези инфекции са изразени с генитален сърбеж или пикочните пътища. “

„ Тук лекуването главно е със таблетни или инжекционни, само че не инсулинови медикаменти, защото задачата на лекуването е да се усъвършенства усвояването на инсулина, който се създава обикновено в оргазма. За втория вид диабет обаче лекуването е с таблетки, които са неинсулинови инжекционни или таблетни, при която диабета е с доста огромна отминалост в порядък от 10-15 години. Контролът не е добър и използваме инсулин при втори вид диабет “ , уточни експертът в региона.

Ендокринологът акцентира, че има и други видове диабет , свързани със синдроми болести, които са обект на по-специализирани проучвания.

Усложненията при диабета са свързани със засягане на кръвоносните съдове – огромни и дребни. При засягане на огромните кръвоносни съдове – диабетна макроангиопатия, и това визира главно кръвоносните съдове, снабдяващи сърцето, мозъка и крайниците. По думите на ендокринолога те се изявят с инфаркт, инсулт или задръстване на кръвоносен съд на крак с следваща ампутация, в случай че не може запушването да се излекува без оперативно лекуване.

„ Страдат и дребните кръвоносни съдове. Това е диабетната микроангиопатия, където има увреждане на очите, бъбреците и на периферните нервни окончания. Това съставлява загуба на зрение, на бъбречна функционалност с следваща хемодиализа и по този начин наречената диабетна полиневропатия, при която пациентите имат нарушено чувство по крайниците, т.е. не могат да разпознаят топло-студено, имат изтръпвания, когато вървят боси им стават рани, които не усещат “ , изясни доктор Стоянова.

Медикът заяви за притеснителна наклонност при диабетно болните . По думите й броят на диабетиците се усилва в пъти повече от прогнозите, направени от Световната здравна организация /СЗО/ и Международната организация за битка с диабета. Прогнозите се вършат за идващите 10 години – каква ще бъде честотата на заболеваемост.

„ В момента сме достигнали честотата, планувана за 2045 година. Основната причина се смята за установяването на захарен диабет вид 2, защото има една пандемия от затлъстяване. Когато имаме едно наднормено тегло, едно затлъстяване, тогава в действителност страда тъкмо това асимилиране на инсулина и заради проблеми с панкреаса или черния дроб, се случва изявата на захарния диабет. Самото затлъстяване е в резултат на погрешно хранене и застоял метод на живот “, безапелационна е ендокриноложката.

По думите на доктор Стоянова предварителната защита за захарен диабет би трябвало да стартира от ранна детска възраст , като родители, учители и общество работят с децата в избрана тенденция. Според нея би трябвало да се акцентира на вярното хранене и спорта . На подрастващите е належащо да се изясни вредата от сладки и тестени неща, както и всички нездравословни храни. Част от предварителната защита е и постоянното следене на кръвната захар в друга възраст.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР