Какво правите, когато един актив поскъпва бясно и до нови

...
Какво правите, когато един актив поскъпва бясно и до нови
Коментари Харесай

Трябва ли да купувате злато заради новите му ценови рекорди

Какво вършиме, когато един актив нараства лудо и до нови рекордни равнища като златото? Ако не сте го хванали преди известно време - по-добре нищо! Златото преодоля остарелия си връх и ненапълно предстоящо се изстреля нагоре. По-скоро ненадейно е това, че златото нарастна до равнища от близо 2 400 $ за унция, където се търгува сега. Или пък не... не е ненадейно!?

Защото, когато всички медии започнаха да тръбят за новите върхове на благородните метали, познайте какво са създали тълпите от консуматори на злато в огромни разрастващи се страни като Индия и Китай, където " жълтият метал " е на особена респект.

За да разберете защо става въпрос, посетете някой от бюрата на прочут търговец на злато в известни дестинации като моловете (това не е скрита реклама). Ще видите да се вият тълпи от хора, които най-вероятно си купуват златни монети, или кюлчета.

Но сходен краен оптимизъм, нормално е това, което може да ознаменува и връх за даден актив, който да даде подтик на корективно придвижване, освен това мощно надолу. Нали не желаете да сте в обстановката, в която купувате " горещия картоф " последни, по сходство на това, което доста самостоятелни вложители направиха и с други активи - като акциите на БФБ през 2007-а година, или биткойна преди няколко години.
 Сръбските мини с над 700 тона злато и интернационалните компании, които ги изследват
Сръбските мини с над 700 тона злато и интернационалните компании, които ги изследват

Къде и по какъв начин е позиционирана България?

Това, което не желаете да вършиме, когато инвестирате, е да се поддавате на по този начин наречения FOMO-ефект (страх от това да пропуснете огромна възможност). В случая със златото, това се превежда като под паника дейности на покупка на злато, тъй като той бележи връх след връх и е поскъпнал съществено от началото на годината.

Може би най-лошото нещо в вложението е да купувате актив, който е поскъпнал извънредно доста, без ясна визия за факторите, които са предопределили това и факторите, които биха предопределили по-нататъшното повишаване.

Защото по този начин рискувате да изпаднете в неприятната обстановка да " купувате скъпо и да продавате на ниска цена " или тъкмо противоположното на това, което би трябвало да вършиме, с цел да сте сполучливи вложители. Всъщност, този метод на вложение, значително е и в основата на това, което може да ви донесе тотална или цялостна загуба на капитал.
 Снимка 619575
Източник:

Да, в кратковременен проект златото е поскъпнало до рекордни равнища и това може да му даде по-нататъшен подтик. И да - в случай че купите златото в този момент, можете и да изкарате още някой различен $. Защото никой не може да каже къде ще спре да нараства златото, в случай че няма " кристална топка ".

Сега малко числа, в поддръжка на казаните нагоре неща:

От началото на годината досега (или за 4 месеца) златото е поскъпнало с 13.6%. Това е много съществено, като се има поради, че за цялата минала година, благородният метал е добавил 13% към цената си.

Този растеж обаче, наподобява несъразмерен, в случай че вземем поради междинното повишаване на метала с 10.4% за последните пет години, със 7% за последните 10 и с едвам 3.5% годишно за един дълготраен интервал от 40 години.

Златото нараства нетипично сега, на фона на повишаването на $, по отношение на останалите валути. По принцип цената на златото е в противоположна пропорционална взаимозависимост от движениета на американския $, в която жълтия метал се мери.

Нетипичен е и обстоятелството, че златото е сензитивно към равнищата на лихвите, а металът нараства, след данните за инфлацията, които понижиха упованията за намаляване на лихвите в най-голямата международна стопанска система (заради по-високата от упованията инфлация).

Обикновено се приемаше, че вероятностите за повече понижения на лихвите от страна на Фед, дава на благородния метал мощ, тъй като той не носи приход на вложителите и се конкурира с доходността на държавните облигации.

Изглежда, че цената на златото се поддържа сега от геополитическата неустановеност и в среда на две войни, както и продължаващите покупки на централните банки и самостоятелни вложители, търсещи сигурни активи. Но вложителите би трябвало да си зададат въпроса - могат ли факторите настоящи в посока на растеж на цената на златото да продължат да работят, освен това с по-голяма мощ, с цел да продължи растежът.
 Държавите в света, закупили най-вече злато през февруари
Държавите в света, закупили най-вече злато през февруари

Най-големият продавач на злато в света през февруари беше Узбекистан

И тук идва огромната въпросителна, която може да промени целия пейзаж. Централните банки, най-вероятно ще продължат да купуват злато, следвайки своите модели за понижаване на зависимостта си от $.

Но е задоволително да понижат размерите на покупки, заради по-високите цени на златото, което може да е задоволително, с цел да окаже напън върху цената на златото. Подобно леко връщане, може да накара доста вложители да решат да " заключат " облагите си от " златните ETF-и ".

Това пък от своя страна може да инициира продажби на тези фондове, които сами по себе си да натиснат в допълнение цената на метала. Веднъж показала уязвимост, цената на златото може да откаже огромна част от тези хора, които се стичат към физическия пазар в търсене на физическо злато.

И въобще цялата тази серпантина да продължи да се повтаря и да докара до една по-съществена промяна в цената на благородния метал...

Добавете всяко усъвършенстване на геополитическата конюнктура, или по-нататъшно повишаване на $ и обстановката пред златото надалеч може и да не наподобява толкоз " розова " през идващите месеци, в сравнение с сега!

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на злато на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР