Какво е Вариете? Звучи екзотично и примамливо, но от толкова

...
Какво е Вариете? Звучи екзотично и примамливо, но от толкова
Коментари Харесай

100 представления Вариете в София съживяват забравена традиция

Какво е Вариете? Звучи екзотично и примамливо, само че от толкоз дълго в България нямаше сходно нещо, че съвсем никой не помни, какво тъкмо беше то. Да, знаем за Мулен Руж и Лидо в Париж… Чували сме истории за Вариетето в Слънчев Бряг, Албена и даже за това в Габрово в края на 80-те. Сигурно някой помни и Миодраг Иванов в Парк-хотел Москва… Спомени от едно остаряло време. Вариететните артисти имат към момента своя колегия в съюза на артистите в България, само че все по-малко изяви пред аудитория.

Казват, че всичко е свършило, когато при започване на 90-те идва чалгата. Новите нрави и усети на това време избутват вариететните стратегии и по този начин културата на този тип развлечение, последователно се не помни. Актьорите отпътуват за чужбина, с цел да вземат участие в стратегиите на тамошните вариетета, казина, хотели и круизни кораби.



Тук остава малко или съвсем нищо. В продължение на 20 години няма нови неща в този род, като се изключи един-два спорадични опита, които бързо пропадат. Дали този вид развлечение към този момент не е забавен за актуалния фен или просто финансовите условия пред вариететните шоута е непостижим за вложителите, които в общи линии в този момент са притежателите на питейни заведения и нощни заведения, търсещи атракция за привличане на клиенти. Какви са вероятните пътища за възобновление на това изкуство? Отговор потърсихме от Ивайло Палмов, основател на новия Вариететен Театър в София. Ето какво споделя той:

Направихме, като място, където да сътворяваме атрактивно шоу с похватите на вариетето, цирка и театъра. Това е сложно шоу, което съчетава танц, музика, пеене, драма, цирк, кино и мултимедия. Смея да настоявам, че сега в София няма къде другаде да се види толкоз динамично и впечатляващо шоу. Театъра е дребен и комфортен, има масички и необятни кресла, които основават чувството за особено и празнично прекарване. Няма нищо общо с теснотията на театралните редове, с които сме привикнали. Същевременно, ние не сме заведение с стратегия, а сме спектакъл с безвъзмездни питиета. Искаме да се разграничим ясно от модела " бар с стратегия ". Това е един от методите вариететното шоу да престане да се възприема като допълнение към " кръчмата " и да стане значимия и главен мотив, поради който човек си купува билет и отива да се забавлява. Това, съгласно мен, е главният път за възобновление на Вариетето и връщане на самочувствието, вярното отношение и интереса към това изкуство.



Другият път е въвеждане на актуалните театрални похвати и внимание към самото зрелище. В света към този момент има Цирк дю Солей, гледаме: и Америка, и България Търси Таланти. Летвата в този момент е толкоз високо, че в нашите шоута не можем да си позволим нито момент досада. Във всеки миг би трябвало да приковем вниманието на фена и да го оставим без мирис. Това несъмнено се случва в представлението ни " Web Бурлеска ". Всичко на сцената е толкоз интензивно, ненадейно и атрактивно, че феновете остават изумени. Енергията, която актрисите влагат е нещо, което просто няма къде другаде да се види. Дължим го на невероятните, надарени девойки, одеве приключили НАТФИЗ, с дейна спортна кариера преди този момент. След зрелище, съвсем всички фенове споделят: “...е такова нещо не бях очаквал… "



Съвсем разумно е да чакаме в близко бъдеще Вариетето още веднъж да стане една от най-харесваните от публиката театрални форми, съчетаваща в себе си традициите на този род, и новите трендове в шоу-бизнеса, изискващи динамични, занимателни представления със модерни механически средства и невероятни актьорски умения. Това, което вършим във Вариететен Театър е един взор към това бъдеще, който несъмнено ще изненада всеки, който види шоуто ни.



До момента имаме към този момент над 100 представления на спектакъла Web Бурлеска, с възторжени реакции от страна на публиката. Театърът получи премия за дебют от гилдията на Вариететните Артисти и завоюва едногодишна поддръжка от Национален Фонд Култура. Определено е нещо неповторимо, което не може да се види другаде и е една нова страница в историята на Вариетето в България.

Запазете своето място в този момент на:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР