Какво е общото между три яйца, прясно мляко, масло, брашно,

...
Какво е общото между три яйца, прясно мляко, масло, брашно,
Коментари Харесай

„Баница с грозде или сладкиш с форма на звънец“: Как да си направим пухкав козунак?

Какво е общото сред три яйца , прясно мляко, масло, брашно, май и щипка обич? Вероятно към този момент се досещате, че става дума за великденски козунак.

По традиция на Велики четвъртък, като се изключи че се боядисват яйца, се месят и козунаци. Печенето на така наречен ритуален самун в България обаче не е остаряла и древна  традиция.

При нас козунакът два чак при започване на XIX век, преди този момент ние сме приготвяли кулак (вид ритуален хляб) за Великден.

 Колко ще ни коства Великден тази година? България 3 мин. Колко ще ни коства Великден тази година?  Производител: В бутикови пекарни цената на козунака стига до 200 лева./кг Тази сутрин 2 мин. Производител: В бутикови пекарни цената на козунака стига до 200 лева./кг  Какво може да приготвим от храните, които останат от Великден? Тази сутрин 1 мин. Какво може да приготвим от храните, които останат от Великден?  Враца раздаде стометров козунак на жителите и гостите на града България 1 мин. Враца раздаде стометров козунак на жителите и гостите на града  Колко ще ни коства Великден тази година? България 3 мин. Колко ще ни коства Великден тази година?  Производител: В бутикови пекарни цената на козунака стига до 200 лева./кг Тази сутрин 2 мин. Производител: В бутикови пекарни цената на козунака стига до 200 лева./кг  Какво може да приготвим от храните, които останат от Великден? Тази сутрин 1 мин. Какво може да приготвим от храните, които останат от Великден?  Враца раздаде стометров козунак на жителите и гостите на града България 1 мин. Враца раздаде стометров козунак на жителите и гостите на града

Къде е изпечен за пръв път?

Този любим десерт води началото си от френските пекарни. Започва да се пече при започване на XVII век. Там обаче този вид сладък  самун е прочут под името бриош.

В Русия великденският тестен сладкиш се назовава кулич, а в Италия – панетоне.

Снимка: bTV

У нас се приема, че месенето на козунак е свещено деяние и обред. Или най-малко по този начин е било през предишния век. Сега сладкишът не е набожен знак , а по-скоро се е трансформирал в хранителен артикул, който може да бъде открит в магазините когато и да е, само че под формата на козуначни кифли и други закуски.

Откъде идва думата козунак?

Няма точни данни за произхода на думата. В България тя е заимствана или от румънската дума за баница с грозде – cozanac, или от гръцкото κουδούνι, което значи звънец. 

Гърците вършат обредния си самун във формата на камбани и може би от там идва и името на великденското лакомство у нас.

Откога се подготвя у нас?

Любопитен е обстоятелството, че печивото е било особено по-скоро за градската стопанка, т.е. не идва от селските фурни. Предлагало се е в множеството изискани кафенета и пекарни в София, Русе и Пловдив през 20-те години на XIX век.

Снимка: bTV

Сега обаче козунаци месят всички домакини, като рецептите се наследяват от майки и баби. Това се прави най-вече за Великден, само че доста домакини вършат със същото тестото и други домашни печива, които се употребяват целогодишно.

Как да стане той бухнал?

Има супер доста предписания, които дават обещание елементарен, бърз и необикновено бухнал козунак . Пекарите обаче настояват, че за изработката на този сладкиш човек би трябвало да се въоръжи с качествени артикули, време и самообладание.

Ако в една рецепта са намесени яйца, захар и масло, то пропорциите постоянно би трябвало да се съблюдават, тъй като импровизациите съвсем постоянно водят до неуспех. Желателно е също по този начин да се употребява жива, а не инстантна квас, настояват експертите. Според тях това ще придаде повече компактност и по-равномерно засищане на тестото с въздух.

Ето и още няколко съвета от пекарите – всички артикули би трябвало да са със стайна температура, кухнята да е затоплена, тестото да е добре омесено (не блъскано), а брашното да е богато на глутен, с цел да се получи резултата „ на конци “.

Снимка: bTV

Вижте във видеото по какъв начин Боряна Таскова прави пухкави козунаци с мая.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР