Какво е наистина близка връзка и какво трябва да /не/правят

...
Какво е наистина близка връзка и какво трябва да /не/правят
Коментари Харесай

8 железни правила за родители

Какво е в действителност близка връзка и какво би трябвало да /не/правят родителите, с цел да поддържат прочувствен контакт в връзките с децата? Защо е значимо да имат близки връзки с хлапето, по какъв начин да ги основат и поддържат, обяснява Вера Якупова, претендент на психически науки, практикуващ психотерапевт.

На първо място, става дума за взаимоотношения, в които няма физическо или психическо принуждение. Това е основата, върху която би трябвало да се гради всяка естествена фамилна система. Ако има принуждение, тогава не може да става дума за някакви близки връзки.

Но има и по-фини неща, за които постоянно забравяме и те са също толкоз значими. Ето ги и тях.

1. Бъдете предвидими родители

Отношението към детето не би трябвало да зависи от вашето въодушевление или други външни фактори. Не е редно да се водите от персоналните си страсти: ето, аз съм в чудесно въодушевление и ти закупувам сладолед, позволявам да гледаш телевизия, а различен път съм ядосана и не разрешавам всичко.

Възрастните, несъмнено, имат право на отрицателни страсти. Всички ние сме живи същества, само че страстите не трябва да трансформират фрапантно живота на фамилията. Децата се усещат доста по-комфортно и по-свободно, в случай че родителите са спокойни и предсказуеми.

2. Наложете ясни правила

За децата е изключително значимо да има ясни и непрекъснати правила. Задачата на родителите е да наложат съответни условия, а последствията от неспазването им да са явни.

Например, те изясняват за какво зъбите би трябвало да се мият постоянно и вкарват предписание: мий зъбите два пъти дневно, заран и вечер. Детето схваща какво ще се случи, в случай че не си измие зъбите и какво се получава, когато ги мие постоянно.

И още нещо, което е значимо: разпоредбите би трябвало да са съобразени с възрастта.

Не заключвайте телефона на хлапето и не го следете непрестанно в обществените мрежи. Обяснете му разпоредбите за безвредна връзка, в това число и сърфирането в интернет.

Постигнете взаимно единодушие да вземем за пример, че от време на време ще проследявате местоположението му, като употребявате стратегии за наставнически надзор или специфичен часовник.

Децата обичат разпоредбите. Те може да се бунтуват и да се опълчват на нещо, само че все пак разпоредбите са основата, на която разчитат.

3. Дайте на детето право на избор

Дори и в най-крехка възраст хлапето може да избере тениска за детската градина или брошура, която му е забавна. Позволете му да не изяде до дъно яденето, в случай че не е доста гладно, да яде повече, в случай че му е вкусно или е гладно. Възрастният човек има цялостното право да избира своите другари и компания, без да поглежда и да се допитва до родителите си, нали? Научете и детето да се вслушва в личните си стремежи.

Разбира се, можем да го подсещаме за избрани неща, просто тъй като имаме повече опит.

Например, да му обърнем внимание, че бялата му тениска е леко нечиста и би трябвало да се смени.

Колкото по-рядко постановяваме мнението си и се доверяваме на детето, толкоз по-лесно то ще порасне и ще стане независимо. А ние ще сме прочувствено по-близо до него.

4. Уважавайте персоналните му граници

Колкото по-голямо става детето, толкоз повече персонално пространство му би трябвало. Ако на пет години то даже не вижда, че сте влезнали в стаята му, без да почукате, то на четиринадесет това надали ще му хареса.

Не би трябвало жестоко да влизате в персоналното си пространство: да се ровите из нещата му или да четете кореспонденцията с другари.

Ако се притеснявате за сигурността му и желаете да инсталирате фамилен GPS на телефона му, който ви разрешава да проследявате местоположението и придвижването, го предупредете авансово. Задължително обяснете и обсъдете по какъв начин и в какви случаи планирате да употребявате устройството.

Има приложение Kinbery, основано от екипа на Beeline - едно от най-безопасните приложения за следене на придвижването. Процесът на свързване е предпазен от шестцифрен код, който се актуализира на всеки два часа. Приложението разрешава на екрана да се видят членове на фамилията - т.е. освен ще видите къде е детето, само че може да се разбере и какво вършат родителите.

Преди да го инсталирате обаче, коства си да обясните на хлапето, че това не се прави за цялостен надзор, а само от съображения за сигурност, тъй като го обичате и се притеснявате.

Кажете на детето си за какво избирате тъкмо това приложение.

Тук има значим миг - в случай че то се съгласи и няма нищо срещу, тогава всичко е наред, можем умерено да инсталираме приложението. Но в случай че стартира да се съпротивлява, значи е време за полемика.

Възможно е да реализираме единодушие да не включваме програмата всеки ден, само че в дните на „ пауза “, то би трябвало да се обажда и дава отговор на позвъняванията ви.

Или пък да се договорим да включваме програмата единствено в избрани случаи - в летен лагер, на поход, на посетители на баба.

Винаги е въпрос на ценене на персоналните граници и на договаряне.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР