Каква е действителната помощ, от която се нуждае Украйна и

...
Каква е действителната помощ, от която се нуждае Украйна и
Коментари Харесай

Бивш командир на украинския флот пред БНТ: Крим е слабото място, ако натискаме там, нещо ще се случи

Каква е действителната помощ, от която се нуждае Украйна и има ли потребност от смяна на военната тактичност - Николай Кръстев беседва с адмирал Ихор Воронченко, някогашен командващ на украинския военноморски флот, служил в Крим от 1998 година

- Защо се забави украинското нахлуване, което беше планувано предходната година?

- Според мен това е обвързвано с няколко неща. Преди всичко, това нахлуване изисква време, то се проточи и по тази причина Русия съумя да се приготви. Тя приготви доста ешелонна защита и на процедура по всички налични за нашето напредване посоки. Не беше взет поради въздухът – т.е. прикриване от въздушни офанзиви. Все отново ние разчитахме на това, че ще намерим техните слаби места, с цел да можем да излезем oт обсега на съперника и дa се придвижваме по-бързо напред. И не ни стигнаха сили, съгласно мен.

- От какво се нуждае през днешния ден украинската войска, с цел да отблъсне съветската офанзива, която се чака при започване на лято?

- Моралната поддръжка на света ние имаме, а материалната поддръжка към този момент не е в цялостен размер. Това касае на първо място муниции, това касае високоточни оръжия, най-много - ракети, оперативно-тактически ракети с дълъг обсег. Аз показвам персоналното си мнение. Ние сме длъжни в този момент да повлияем върху връзките, логистиката и системата за ръководство, с цел да нарушим цялостната дарба на Русия да се отбранява.

Относно настъплението на Русия – ще кажа следното: С руснаци аз имах работа още в Крим в интервала 2011- 2014 година. Те, както постоянно, употребяват страшни способи: шантаж, подкупи и убийства. Те и в този момент не престават да употребяват такива мръсни похвати, с цел да уплашат всички. Те споделят, че ще трансфорат всички в нуклеарна пепел; тяхната агитация непрекъснато приказва за това, че те ще изтрият от лицето на земята Харков, Одеса. Нека си мислят по този начин. Аз съм уверен, че Украйна въпреки всичко ще получи навреме всичко, което ѝ е належащо, с цел да отбрани своето небе, с цел да няма такива офанзиви, каквито имаме в този момент против градове с милиони поданици и да няма подобен шокиращ резултат, какъвто има сега в Украйна.

- Каква тактика би трябвало да има през днешния ден украинската войска, с цел да може да отблъсне съветската войска?

- Ако прибегнем към историята - аз персонално доста почитам и се възхищавах на маршал Манерхейм – в случай че се пренесем в предишното -1939-1940 година и войната във Финландия. Сега ние, на процедура, сме в същата обстановка.

Конфликтът сред дребна и огромна страна беше предупреден и, за жалост, той стана факт за моята страна и моя народ. Голямата страна мисли, че всичко ѝ принадлежи. Те имат огромни благоприятни условия и мислят, че могат да диктуват съгласно тяхната воля. Те се пробваха да ни вкарат в някакви рамки, само че украинците сме напълно друга нация, напълно различен народ. Щом те не знаят историята, не четат история и не я проучват - това е техен проблем.

Стратегията би трябвало да бъде съсредоточена върху търсене на слаби места, своевременна интервенция посредством тези слаби места или тотално разрушение на проектите им – това ще докара до максимален резултат.

Както към този момент споделих, нужна е тактика на непреки дейности. Това е разказано от доста разнообразни историци и учени, военни експерти. Както се споделя: натискаш в едно място, а то излиза от друго. Такава тактика би трябвало да бъде употребена. Крим е центърът на тежестта, решаващите точки в интервенциите са връзките, корабите от черноморския флот. Смятам, че в този момент Крим е слабото място. Ако ние стартираме да натискаме там – нещо ще се случи!

- Часови Яр ще се трансформира ли в нова Авдеевка или какво ще стане там?

- Часови Яр има значимо значение, тъй като геолокацията му е върху височините и той има тактическо значение за идващите дейности. Часови Яр би трябвало да се трансформира в цитадела, тъй като, в случай че след това има излаз към последващо направление - към Константиновка, Краматорск и Луганск, Русия може да навлезе в оперативното пространство и ние ще създадем всичко това да не се случи.

- Украйна задълго е оставила Черноморския флот на Русия в своите пристанища. Това значи ли, че Украйна има в този момент стратегично предимство в Черно море?

- Аз не бих споделил, че ние имаме предимство. Преимуществото се реализира тогава, когато съперникът не може въобще да работи със своите сили и средства. Ние единствено направихме първата крачка към реализиране на надзор на избран сектор от морето и възбрана за свободни дейности в други посоки. Тези асиметрични дейности на силите ни станаха причина за това, че Русия изведе своят флот към Новоросийск. Сега те даже се опасяват да влизат с корабите, които са им останали в техните бази – Севастопол, главната база, където се прави товарене на бойните комплекти, ракети " Калибър " включително.

Ако ние имаме опция и успеем да потопим тези нови кораби, които Русия е получила през 2014 година за попълване на Черноморският флот - две фрегати, три патрулни кораба, един Каракут и 4 МРК, то повярвайте ми, това ще има голяма роля в наша изгода и ще бъде мощен удар против Русия. Да, има проблеми с подводниците, само че и те не са безконечни. Те могат да се издебнат и да се направи с тях същото, което беше направено с подводницата «Ростов на Дон».

- Колко време може да продължи войната в Черно море и каква война ще бъде тя: настъпателна или отблъскваща съветската експанзия?

- Всички разработки и начини, които съществуваха до тази война, се нуждаят от преразглеждане. И такива понятия като морска интервенция, морска десантна интервенция ще бъдат зачеркнати, трансформирани в напълно други бойни дейности. Може би ще получат някакво друго название.

Широкомащабно потребление на корабите, както е било планувано при започване на широкомащабното навлизане, няма да има. Според мен, тъй като крайбрежията са затворени с противокорабните комплекси. Ако успеем да увеличим радиуса на деяние на нашите средства и в случай че сътрудниците ни дадат други средства с по-голям радиус на деяние, да вземем за пример, противокорабни ракети като Блок 3 с още по-голям радиус, то Русия ще бъде „ затворена “. Войната всъщност е развиване на софтуерните процеси. Много бързо се случват всички промени и ние също бързо би трябвало да реагираме и да се приспособяваме към всички тези промени, да се приспособяваме към обстановките, които се случват в морето. Трябва да се пригодим към изискванията, в които Русия ни сложи. От друга страна и Русия работи съответно.

Общо взето описах какви разновидности биха били вероятни, с цел да приключим тази война бързо. Според мен, светът би трябвало да даде своята присъда на съветското ръководство - или вие се трансформирате в цивилизована страна, която ще живее по правила и закони на цивилизованият свят или с вас би трябвало да се прави нещо; или да ви закрием, или да се поставят усмирителни ризи на някой. Тоест - в случай че някой в бъдеще в Русия продължава да се държи по този нападателен метод и да събира към себе си кръг на сходни като нея спътници със същото мислене - светът ще стигне до злополука, която ще коства доста животи на хората във всички страни.

Украйна толкоз доста е платила дотук с живота и кръвта на хората си, че ние към този момент нямаме различен излаз. Ние сме длъжни да оставим на нашите наследници земя и всичко, което имаме от нашите родителите. А те желаят да ни накарат да живеем по техни правила и закони. Аз не одобрявам това, без значение, че аз съм от Източна Украйна, от Харков - градът, който в този момент се подлага на непрекъснати удари. Аз не желая да одобрявам " съветски мир ", който се пробват да ни натрапят тези отрепки. И ние ще се борим до финален мирис!

А светът би трябвало да осъзнае, че Украйна през днешния ден е на първия форпост. Тя не пази себе си. Тя пази всички правила на цивилизования свят. Длъжни сме да го създадем. Длъжни сме да потвърдим на това общество, че към нас, преди всичко, би трябвало да се отнасят като към общество, което има свои полезности, а второ, да подобрят изискванията, в които ние се оказахме посредством даване на помощ.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР