Какаото се добива от плодовете на вечнозелено дърво, което се

...
Какаото се добива от плодовете на вечнозелено дърво, което се
Коментари Харесай

Защо трябва да пиете какао редовно? Още нови ползи

Какаото се добива от плодовете на вечнозелено дърво, което се среща в Централна и Южна Америка и Африка. Ядливите елементи на какаовите шушулки и зърната в тях се подлагат на изсушаване и ферментация, след което се обработват, с цел да се направи какао на прахуляк, какаово масло или шоколад.

Какаовият прахуляк е кафяв, със характерен прелестен мирис и горчив усет и най-често се използва за изработката на гореща напитка.

Какаовите зърна и техните лечебни свойства са всепризнати и потребните им субстанции се тачат от доста епохи насам. Неслучайно испанците наричали какаото черно злато.

В какаото се съдържат потребни теостероли. Това са субстанции, които в човешкия организъм се трансформират в потребния витамин Q, който подкрепя лекуването на деца и възрастни от съществени болести.

В състава на какото влизат повече от 300 разнообразни химични съединения и има високи антиоксидантни свойства. Добър източник е на протеини, калций, магнезий, сяра, каротин, тиамин, рибофлавин, флавоноиди, антиоксиданти и незаменими мастни киселини.

 Какао

Всички изброени детайли, взети дружно, възбуждат естественото пораждане на фитохимикали в тялото, които имат невероятни изгоди за целия организъм. Понижават неприятния холестерол, усъвършенстват сърдечната функционалност и понижават риска от рак.

Какаото работи удобно и върху здравето на сърдечно-съдовата система, като намалява кръвното налягане, усъвършенства функционалностите на съдовете и подтиква глюкозния метаболизъм.

Не са за подценяване и изгодите, които носи за мозъка – какаото на прахуляк освобождава някои хормони като ендорфини, фенилетиламин, анандамид и серотонин, които се назовават още хормони на щастието.

Скорошни изследвания откриват, че какаовата напитката оказва удобен резултат върху кръвообращението и усъвършенства двигателната дарба при хора над 60 годишна възраст.

Американски учени провели проучване, в което взели присъединяване 44 души, страдащи от периферна артериална болест (стеснение на артериите). Те били следени в границите на 6-месечен интервал, по време на който, консумирали по три чаши какао на ден. В крайния стадий на опита участниците били подложени на тест за двигателна интензивност.

 Какаова напитка

Резултатите отчели, че възрастните хора, които всекидневно пиели какао, доста подобрили способността и издръжливостта си за изминаване на по-дълги дистанции спрямо началото на проучването.

Специалистите отдават заслугите за това на съединението епитехин, което усъвършенства кръвообращението в прасците и покачва подвижността на участниците за по-дълго време.

Вижте и за какво дъвченето на какаови зърна заран ни прави щастливи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР