Как се стигна до ужасната война между в ивицата Газа

...
Как се стигна до ужасната война между в ивицата Газа
Коментари Харесай

Защо белите гълъби на мира не летят в мрачното небе над Израел и Палестина?

Как се стигна до ужасната война сред в линията Газа и кой е отговорен за тази покруса? На тези въпроси отговоря Исидорос Кардеринис собствен разбор и стихотворение по тематиката, които изпрати особено за Искра.бг .

Исидорос Кардеринис е роден в Атина през 1967 година. Той е публицист, публицист и стихотворец . Учил е стопанска система и е приключил следдипломна подготовка по стопанска система на туризма. Негови публикации са оповестени във вестници, списания и уеб страници по целия свят .

Негови стихове са превеждани на британски, френски и испански и са оповестени в поетични антологии, литературни списания и рубрики за литературни вестници . Издал е осем книги с лирика и три романа в Гърция. Негови книги са преведени и издадени в Съединени американски щати, Англия, Италия и Испания.

Публикуваме цялостния текст на разбора и стихотворението на Исидорос Кардеринис без редакторска интервенция. 

„ Регионът на Палестина от 7 октомври влезе в ужасна война. И, несъмнено, там цветята изсъхнаха и слънцето се скри, тъй като настъпи мрак, и младежите не могат да пеят, и децата не могат да играят нехайно по улиците, и белите гълъби на мира не летят в мрачното небе.

И кой е отговорен за тази покруса? Израелският народ ли е отговорен? Палестинският народ ли е отговорен? Ясно е, че не. И двата народа са почтени и положителни. Израелците имат право да имат своя лична страна, само че също и палестинците, би трябвало да имат лично парче земя с държавен статут. Но политиците, и най-много от могъщата израелска страна, през всичките предишни години не започнаха нужните верни стъпки за разрешаване на този парещ проблем в района на Близкия изток, което докара до актуалната трагична обстановка.

И какви са тези стъпки? В продължение на 75 години– от 1948 година, когато е основана страната Израел – Организация на обединените нации е взела решение за основаване на самостоятелна палестинска страна и то не е изпълнено. По това време Израел окупира 52% от територията, избрана като „ историческа Палестина “, а в останалите 48% са избрани границите за палестинската страна, която би трябвало да бъде основана.

И, несъмнено, хората по целия свят са почтени и положителни. Хората във всяка страна в голямо болшинство не желаят война, не желаят убийства, мъртви и закононарушения. Те желаят да живеят в мирна, красива и щастлива среда. Те желаят мир. Те желаят да се усмихват всеки ден и да мечтаят. Всички хора на този свят си слагат цели и се пробват да ги реализиран, като по този метод осмислят живота си. Те не желаят тези цели да бъдат принудително и ненадейно прекратени, както се случва, когато една страна потъне в гнева на война. Те не желаят да тънат в този смут месеци или даже години при никакви условия. Бащите и майките желаят да видят по какъв начин децата им напредват и да ги накарат да се гордеят. Те не желаят да бъдат изпратени на война и убити по най-ужасния метод.

Но кой на тази планета води войните? Разбира се, големите стопански сили, които преобладават нашата планета и посредством войни предизвикват своите ползи, цели и проекти. Те безусловно се хранят с войни и не се интересуват какъв брой хиляди или даже милиони умират. Разбира се, някои политици, които дефинират, предизвикват и се пробват да осъществят крайни националистически и завоевателни желания, също имат роля във войните.

И през днешния ден виждаме, че човечеството е потопено в лудостта на войната. Човечеството през днешния ден минава през най-критичната фаза от своята история, защото е безусловно една стъпка преди Третата международна война, чиито опустошителни резултати за човешката цивилизация доста от нас няма да доживеят да видят. И както е споделил Алберт Айнщайн „ Ако има трета международна война, четвъртата ще стане с палки “.

Така или другояче жертвите са хората. Те заплащат за войната с кръвта си. В предишното е имало нации, които са били подмамени от техните политици посредством безмилостна агитация, промиване на мозъци и втълпяване на боязън по този гибелен и драматичен път. Типичен е образецът с немския народ, който стана жертва на нацизма и гьобеловата агитация и по този начин се трансформира в лост за изтребване на други нации.

И, несъмнено, душата и сърцето на всеки добър и съчувствен човек са разрушени от трагичните събития, протичащи се през днешния ден в Близкия изток, само че също и в Украйна и другаде. Всеки добър човек не може да не плаче пред ужасната панорама на хора с отсечени глави, ръце и крайници. Няма по какъв начин да не плаче пред облика на обезобразени и потънали в кръв деца. Той не може да не плаче с керваните от бежанци, напускащи обичаната им земя с бомби, висящи над главите им. Той не може да не пролее сълзи за всеки загубен човек, без значение дали е въоръжен или граждански, дали е палестинец, дали е израелец, дали е руснак, дали е украинец или от друга народност. В последна сметка, всички хора, биологично сме идентични, излезли сме от една и съща вътрешност и имаме една и съща орис.

Всички хора, и на първо място тези, които са на основни позиции в политическата власт, и желая да имам вяра, че има и здрави политици и политици, които имат някакъв политически висота, би трябвало да се борим, с цел да спрем безмилостните убийствени войни, с цел да избегнем пагубната Трета международна война и да роди нов либерален свят, който ще се основава на съдействие, взаимно почитание и спокойно взаимно битие на всички страни и нации на планетата.

Палестина 2023 година

Регион потънал в отвратителна война
Без наслада, без цветя, без слънце на всяка зора
Напоени с горчиви сълзи и кръв изобилна
Без любовни песни, без безгрижни деца.

Навсякъде извънредно разпръснати трупове
Без глава, без тяло, без крайници, без ръце
Повредени къщи в разрушени градове
И в небето гълъбите няма на никое място.

Кервани от бежанци без ясна дестинация
С бомби летящи в въздух меланхоличния
Плашени напущат обичаната си татковина
И на пръта знамето, раздрано и окървавено.

В дифузна тиня фантазии заровени
И сърца разрушени на хиляди части като очила
От неописуема болежка лицата раздрани
И в близост с проклетите си коне е Смъртта.

Жертви в този свят презрян и неправдив
Те постоянно са хора почтени и положителни
Които излъчват красива миризма от душата си
Или са палестинци, или израелци.

О, Палестина, душата ни е цялостна с мъка
За тази ужасна покруса и огромна простотия
Нашата планета тъне в гъста мрачевина
И в очите ни яд и горест. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР